Догори
Дати відгук

У лісгоспі на Кіровоградщині садять ліс за допомогою нових технологій

Цієї осені лісівники Кіровоградщини планують посадити 338 гектарів лісу.

1 хв на прочитання03 Листопада 2023, 09:15
Поділитись:

У Кіровоградській області працівники Чорноліського лісового господарства висаджують молодий ліс за допомогою нових технологій, повідомляють Суспільне Новини.  Саджанці дубів та сосен вперше виростили за допомогою автоматизованої системи висіву. Для посадки використовують бур.

Жолуді садили у комірки в палетах, а не у відкритий ґрунт, показав головний лісничий Олег Яценко.

Саджанці сосни

Робив це пів року тому італійський конвеєр. Для поливу використовували нову систему, також з Італії. Інженерка Олена Кирпа розповіла, вона автоматизована: "Є програмне забезпечення, яке час від часу проводить полив. У літній період, коли було дуже жарко, було чотири етапи поливу".

У палеті 40 комірок, так виростили 108 тисяч саджанців дуба.

За рік саджанець має доволі потужний вигляд. Потужна коренева система. Це практично повністю автоматизована система, вручну тільки подаються і знімаються палети на лінію.

Вирощені саджанці цієї осені висадять на 30 гектарах землі. Їхня приживлюваність становить 100%, говорить Олена Кирпа. Сіянці, вирощені традиційним способом, у кращому випадку мають приживлюваність 85%.

Чорноліське господарство має на меті заліснити 93 гектари – ці роботи проводять у рамках програми президента "Зелена країна", розповів головний лісничий Олег Яценко. Головною породою тут є дуб звичайний. Каже, за сім років цю ділянку називатимуть молодим лісом.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.