Догори
Дати відгук

У Києві в повітрі - багатократне перевищення норм діоксид азоту та формальдегіду, які наслідки

Експерти обсерваторії відібрали та проаналізували 1412 проб атмосферного повітря з 15 постів.

2 хв на прочитання19 Липня 2022, 22:34
Поділитись:

За прогнозами гідрометцентру у найближчі дві-три доби характер погоди не сприятиме накопиченню шкідливих домішок в атмосфері.

У повітрі Києві протягом тижня з 11 по 16 липня 2022 року виявлено перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій діоксиду азоту до 4,3 раза та формальдегіду до 3,7 раз.

У порівнянні з попереднім тижнем рівень забруднення знизився через погодні умови, зокрема зниження температури повітря та опади, йдеться у щотижневому звіті про забруднення повітря від Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського. 

За даними обсерваторії перевищення гранично допустимої концентрації (ГДК) за середньодобовим вмістом діоксиду азоту минулого тижня становило: у 3,5-4,3 рази на площі Перемоги, проспекті Перемоги, вулиці Скляренка; у 2,3-2,9 рази на Деміївській та Бессарабській площах, бульварі Лесі Українки, у районі Гідропарку, вулицях Академіка Стражеска, Довженка, Попудренка, Інженера Бородіна та Каунаській; перевищень не спостерігалось на пр., Науки, 37 (в районі метеомайданчика).

Перевищення ГДК за середньодобовим вмістом формальдегіду: у 2,8-3,7 рази на Деміївській та Бессарабській площах, проспекті Перемоги, вулицях Довженка, Каунаській та Скляренка; у 1,2-2,5 рази на площі Перемоги, бульварі Лесі Українки, проспекті Науки, у районі Гідропарку, вулицях Академіка Стражеска та Попудренка. Інші перевищення ГДК за середньодобовим вмістом: завислих речовин – у 1,0-1,1 рази на площах Бессарабській та Перемоги, проспекті Перемоги (район метро Святошин), вулиці Довженка; оксиду вуглецю – у 1,0-1,4 рази на Деміївській площі, вулицях Академіка Стражеска (перетин з бульваром Вацлава Гавела) та Семена Скляренка.

Експерти обсерваторії відібрали та проаналізували 1412 проб атмосферного повітря з 15 постів. “За прогнозом Українського гідрометцентру у найближчі дві-три доби характер погоди буде нестійкий, можливі опади, посилення швидкості вітру, що переважно не сприятиме накопиченню шкідливих домішок в атмосфері”, – зазначили в матеріалі.

Довідка:

Через вплив діоксиду азоту страждають органи дихальної системи, починаючи від легкого подразнення слизових, закінчуючи набряком легень. Також відбувається зміна складу крові, зменшується вміст гемоглобіну.

Вплив помірного рівня формальдегіду на організм людини може призводити до респіраторних проблем, наприклад, кашлю, хрипів, алергічних проявів. При високому рівні викликає подразнення очей, слизових носа та горла.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання29 хвилин тому
Фото ілюстративне
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитаннягодина тому
Картопляні крокети Рецепт приготування для Обіду
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Два способи зробити так, аби перці рясно вродили
1 хв на прочитання5 годин тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання8 годин тому
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання9 годин тому
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання14 годин тому
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора