Догори
Дати відгук

У Кремля з’явився новий ворог: війна може початися на іншому фронті

У кожній колишній республіці СРСР зараз розуміють, що вони є в списку, лише невідомо, під яким саме номером.

4 хв на прочитання20 Червня 2022, 22:35
Поділитись:

Відносини Росії та Казахстану стрімко зіпсувалися, і конфлікт може перерости у збройне протистояння, вважає «Вільний Ідель-Урал».

Поведінку президента Казахстану на ПМЕФ багато хто сприйняв як виклик: спочатку Касим-Жомарт Токаєв різко заявив, що допомогу з розв'язанням внутрішньої кризи надавала не Росія, а ОДКБ, потім, сидячи на одній панелі з Володимиром Путіним, сказав, що Казахстан не визнає «квазідержавні» Луганськ та Донецьк, а також пообіцяв підтримати санкції. Контрольним плювком в обличчя стала відмова Токаєва від ордену Олександра Невського. І хоча деякі аналітики висловлювали впевненість, що йдеться про тонку політичну гру — мовляв, при залежності Казахстану від РФ Токаєв ніколи би не посмів сказати хоч слово проти Путіна без згоди останнього, а справа просто в підготовці до виборів — подальші події показали, що стосунки між двома державами почали стрімко змінюватися.

Інсайдери розповідають, що весь вікенд ім'я президента Казахстану не сходило з вуст Путіна — він лютував і не міг зрозуміти, чим заслужив «такі приниження» від гостя. На думку Путіна, гість зі Сходу має шанувати традиції й не допускати висловлювань, які принижують господаря.

«Можливо, слова залишилися б порожньою балаканиною, повислою в повітрі президентської резиденції, але президент Росії Володимир Путін образився міцно, а холуїв, які підхопили тему помсти, в його оточенні досить багато, тому вже в неділю ввечері він дав розпорядження готувати «подарунки» Токаєву. Поки нічого серйозного і конкретного не сформульовано, але розпорядження надано секретареві Ради безпеки РФ Миколі Патрушеву і в найближчому майбутньому точно стосуватиметься північних територій Казахстану, саме так було зрозуміло основний напрямок. Плюс варто бути пильними громадянам Казахстану, які перебувають на території Росії, а також бізнесу з казахськими інвестиціями — чітких розпоряджень ще немає, але пропозиції від компетентних товаришів із оточення президента надходять. За очної підтримки президента в його оточенні за очі з претензією заговорили про втрату основних союзників на зовнішній арені», — повідомляє інсайдерський Телеграм-канал «Генерал СВР».

У Держдумі вже почали погрожувати Казахстану.

«Вони дуже добре знають, що ціла низка областей, населених пунктів із переважно російським населенням мало слабке відношення до того, що називалося Казахстаном. Ми скрізь і всюди, і щодо України зокрема говоримо: якщо у нас дружба, співпраця та партнерство, то тоді жодні територіальні питання не порушуються. А якщо цього немає, то все можливе. Як у випадку з Україною. Тому мені здається, що на цей бік справи в Казахстані і не тільки варто було би звернути увагу», — заявив заступник голови комітету Держдуми у справах СНД Костянтин Затулін.

Заявами не обійшлося. Росія обмежила відвантаження нафти з Казахстану через порт у Новоросійську. Російські морські порти забезпечують близько 20 % експорту казахстанської нафти, а Новоросійськ – основний маршрут для транспортування до Європи.

Офіційно справа не в загостренні відносин із Казахстаном, а те, що в акваторії Новоросійського морського торговельного порту зненацька знайшли одразу 50 мін часів «ВВВ».

Казахстан того ж дня заблокував 1700 вагонів із російським вугіллям. Причому навіть не чекаючи санкцій: ЄС запроваджує ембарго на постачання російського вугілля лише з серпня 2022 року.

Водночас Казахстан приєднується до конвенції Ради Європи щодо кримінальної відповідальності за корупцію. Це не просто означає вектор країни на подальший розвиток економічних відносин із ЄС, а може сильно ускладнити життя російським капіталам, які намагалися втекти в Казахстан.

Тепер у росіян з'явився новий ворог, і пропаганда вже готує громадську думку до того, що казахи можуть стати наступними після українців.

Власне, керівництво кожної колишньої республіки СРСР зараз розуміє, що його країна є в списку, лише невідомо, під яким саме номером.

І, враховуючи ступінь відірваності від реальності Путіна, ніхто не застрахований від початку ще однієї війни, особливо Казахстан.

Також ми розповідали, що стан здоров’я Януковича псує плани Путіна — джерело.

Окрім того, ми писали, що російська держава абсолютно точно не може виграти цю війну, тому що не хоче — бойовик «ЛНР».

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Пошкодження енергетичної інфраструктури Аварійні відключення електрики
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитання33 хвилини тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання49 хвилин тому

Черкащина Шахрайство Привласнення землі
На Черкащині шахрайським шляхом привласнили землю вартістю понад 6 млн грн
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання2 години тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання3 години тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання4 години тому
Запіканки на будь-який смак: 11 рецептів — і солодкі, й несолодкі
12 хв на прочитання9 годин тому
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому