Догори
Дати відгук

У Карпатах за 20 років знищили 10% лісів: розслідування журналістів

Журналісти виявили, що за останні 20 років в українській частині Карпат вирубали 161 тис. га лісу.

2 хв на прочитання15 Жовтня 2024, 08:58
ФОТО: Гори Карпати, вирубка лісів ФОТО: Гори Карпати, вирубка лісів
Поділитись:

В українській частині Карпат за останні 20 років вирубали майже 10% усього лісового покрову. Про це йдеться у розслідуванні NGL.media.

Журналісти виявили, що всього за два десятиліття в горах винищили 161 тисячу гектарів лісу – це майже 10% усього лісового покрову.

80% цих втрат припадають на лісництва Держлісагентства. Решта втрат відбулися у комунальних лісах, на землях запасу і лісах, підпорядкованих безпосередньо міністерствам – Міноборони, Міносвіти та Мінагрополітики.

"Якщо вам важко оцінити масштаб втрат лісу у 161 тис. га, то просто уявіть, що це площа Києва, Харкова, Одеси, Львова, Івано-Франківська і Тернополя разом взятих", - унаочнюють журналісти масштаби злочину.

Оцінити повноту картини вирубок розслідувачам вдалося завдяки аналізу даних супутникових зображень від міжнародної організації Global Land Analysis and Discovery.

Загалом по всі території гірської системи, яка розташована на території восьми країн, вирубують чотири гектари лісу щогодини, це приблизно 20 дерев щохвилини. Дуже часто це стиглі й цінні породи дерев, які можна вигідно продати, йдеться у дослідженні Greenpeace.

Найпоширенішою схемою вирубки лісів стала рубка переформування. У Карпатах на висоті 800-900 метрів має рости не ялина, яка була штучно висаджена і всихає через те, що їй не підходять місцеві умови, а букові та ялицеві ліси.

За 50 років вибіркових рубок можна переформувати ліс з ялинового у буковий без суцільної вирубки. Але на практиці перевірити, які саме дерева зрубали, дуже складно, пише NGL.media. Звте такі методи грабунку природи дають значний прибуток.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.