Догори
Дати відгук

У Карпатах критично побільшало вовків і шакалів, а з ними - і кількість випадків сказу

Кількість хижаків за останні три роки зросла в кілька разів.

2 хв на прочитання10 Жовтня 2024, 19:45
У Карпатах зросла кількість хижаків У Карпатах зросла кількість хижаків
Поділитись:

Через заборону полювання суттєво зросла кількість хижаків, і саме з цим пов’язують збільшення кількості випадків сказу.

Фотопастки в мисливських угіддях все частіше фіксують зграї вовків, а біля Виноградова на Закарпатті навіть зафільмували зграю шакалів., пише портал "zakarpattya"

А на Перечинщині камера відеонагляду навіть зафіксувала, як вовк викрав з подвір’я собаку.

Керівник Закарпатського відокремленого підрозділу Українського товариства мисливців та рибалок Юрій Качур каже, кількість хижаків за останні три роки зросла в кілька разів.

"Лише в нашому колишньому Перечинському районі за таксацією був один, інколи два вовки. Цього року за таксацією їх у нас вісім. Тобто, за три  роки їхня кількість зросла у чотири рази.  Кількість лисиць збільшилась щонайменше у п’ять разів, якщо не в усі десять", – каже Юрій Качур.

Щодо шакалів, то, за словами мисливця, вони й раніше траплялись у Мукачівському та Ужгородському районі, але це були поодинокі особини. Натомість в околицях Виноградова їх раніше не було, до того ж такою великою зграєю (фотопастка зафіксувала 8 тварин). Загалом за даними УТМЛ від початку повномасштабної війни кількість шакалів зросла на 450%.

За словами мисливця, аби хижаки не винищили копитних у Карпатах і в лісах по всій країні й не загрожували людям, в областях, де немає активних бойових дій, варто надати дозвіл полювати на хижаків, аби контролювати їх кількість. 

"Наразі дозволи відстрілювати хижаків мають лише єгері. Як можуть 4 єгері провести відстріл на території 27 тис. га? Це нереально. Ми звертаємося до керівництва області, аби отримати дозвіл на полювання. Якщо не відстріл, то нехай придумають інший спосіб зменшити чисельність вовків. Зрештою, мисливські господарства – такі ж структури, як багато інших, які платять зарплати, податки й не можуть зупиняти діяльність на багато років", – каже Юрій Качур. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.