Догори
Дати відгук

У Фінляндії знайдено комара, що переносить хворобу, ліків від якої не існує

Імовірно, це найпівнічніша знахідка у світі.

2 хв на прочитання21 Липня 2024, 11:33
Комар Culex modestus. Фото: Лорна Калвервелл Комар Culex modestus. Фото: Лорна Калвервелл
Поділитись:

Рідкісний випадок спостереження комара, який поширює вірус лихоманки Західного Нілу по всьому світу, був зафіксований цього літа в фінському місті Лієкса. Дослідниця з Гельсінського університету Лорна Калвервелл знайшла лише другого представника виду комарів Culex modestus у Фінляндії. Попередня знахідка була зроблена два роки тому в місті Порі. Про це розповідає Yle.

Цей вид особливий тим, що здатен поширювати вірус лихоманки Західного Нілу, який є інфекційним для людей і тварин. Окрім лихоманки, вірус викликає висип, головний біль, втому, м'язові болі, нудоту і збільшення лімфатичних вузлів. Вірус спричинив багато смертей у всьому світі.

Вперше вірус був виявлений в Уганді в 1937 році. Його переносять птахи, але людині він передається через комарів. Ліків від вірусу не існує, але близько 80 % людей, які є його носіями, не мають жодних симптомів.

За словами Ессі Корхонена, доцента кафедри вірусології Гельсінського університету, вірус поки що не знайдений у Фінляндії. Для поширення вірусу потрібні тривалі та стабільні теплі погодні умови. Однак, за словами Корхонена, в умовах глобального потепління поширення вірусу є можливим.

Знахідка в Лієксі, швидше за все, є найпівнічнішою у світі. Висновок, за словами Калвервелл, полягає в тому, що цей вид стає все більш поширеним, але ще не є звичайним.

«Необхідно продовжувати більш довгострокові дослідження, оскільки зміна клімату змінить розподіл популяцій комарів», — говорить вона.

Калвервелл вивчалае фінську популяцію комарів по всій країні. Робота з десятками тисяч зразків комарів навчила науковицю бути ощадливою.

«Коли справа доходить до польових досліджень, я досить економна. Я використовую старі горщики з-під йогурту й інші подібні предмети побуту. Результати дослідження Лієкси я зібрала у контейнер Tupperware, прикріплений до кухонної швабри», — сміється Калвервелл.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost