Деякі види чорного шоколаду, який довгий час вважався більш корисним для здоров'я, ніж інші солодощі, містять потенційно небезпечну кількість важких металів. Про це свідчать результати недавнього дослідження. CBS News.
Вчені з некомерційної правозахисної організації Consumer Reports (CR) виміряли кількість важких металів у плитках темного шоколаду 28 популярних марок. У кожній з них вони виявили кадмій та свинець. У разі 23 плиток споживання лише однієї унції (близько 30 грамів) на день призведе до того, що людина отримає небезпечну для здоров'я дозу принаймні одного з цих металів. П'ять видів перевірених шоколадок містять настільки багато кадмію та свинцю, що споживання однієї унції шоколаду становитиме подвійну небезпеку — організм отримає небезпечну дозу і кадмію, і свинцю.
Експерти кажуть, що тривала дія навіть невеликої кількості важких металів може призвести до багатьох проблем зі здоров'ям, у тому числі з розвитком мозку у маленьких дітей.
"Але є ризики для людей будь-якого віку", - заявив Тунде Акінлі, дослідник CR, який керував тестуванням. Він зазначив, що часте вплив свинцю на дорослих здатне призвести до проблем з нервовою системою, до гіпертонії, ослаблення імунної системи, пошкодження нирок та порушення роботи репродуктивних органів.
Більшість протестованих шоколадних батончиків містили рівень свинцю, кадмію або обох металів, що викликає занепокоєння. При цьому у п'яти перевірених шоколадках вміст обох цих металів був відносно низьким (їхній список — наприкінці статті).
"Це показує, що компанії можуть виробляти продукти з меншим вмістом важких металів, а споживачі можуть знаходити безпечніші продукти", - сказав Акінлі.
При визначенні ризиків для людини фахівці CR використовували встановлені Каліфорній максимально допустимі рівні свинцю і кадмію в продуктах харчування, оскільки федеральних обмежень немає. Ці рівні становлять 0,5 мкг для свинцю і 4,1 мкг для кадмію в одній унції (близько 30 г) продукту.
Зокрема, дослідження виявило, що унція шоколаду Special Dark Mildly Sweet від Hershey's містить на 265% більше свинцю, ніж дозволено в Каліфорнії, а 72-відсотковий чорний шоколад від Trader Joe's — на 192%.
Представник Hershey's, коментуючи дослідження, послався на Національну асоціацію кондитерів. У її заяві наголошується, що використання у дослідженні рівнів металів, встановлених Каліфорнією, робить його результати нікчемними, оскільки штат не встановлює федеральних стандартів безпеки харчових продуктів.
«Продукти, згадані у цьому дослідженні, відповідають суворим вимогам якості та безпеки, – заявив представник Національної асоціації кондитерів. — Безпека харчових продуктів та якість продукції залишаються нашими головними пріоритетами, і ми, як і раніше, прагнемо бути прозорими та соціально відповідальними».
Згідно з висновками дослідження CR, найбезпечнішими видами чорного шоколаду в США є: