Догори
Дати відгук

У більше як у 20 разів на Львівщині зросла кількість хворих на кашлюк

Кашлюк – це не лише дитяча хвороба.

2 хв на прочитання15 Липня 2024, 06:34
На Львівщині зросла кількість хворих на кашлюк На Львівщині зросла кількість хворих на кашлюк
Поділитись:

У 2024 році захворюваність на кашлюк на Львівщині в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла в 21,5 разів. Відтак, є ймовірність зростання випадків захворювання і в подальшому. Про це повідомили у Львівській ОВА. 

За словами директорки департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталії Літвінської, це пояснюють періодичністю спалахів цієї хвороби кожних 3-5 років, що якраз припадає на 2023-2024 роки, нетривалий імунний захист від кашлюку – 5-8 років, зниженням рівня вакцинації в період пандемії COVID-19 та після повномасштабного вторгнення рф на територію України.

З початку 2024 року у Львівській області діагностували 459 випадків кашлюку. У травні було 124 випадки, у червні – 95 нових випадків. Найбільше хворих у Львівському, Золочевському і Стрийському  районах. 

До слова, при рекомендації Європейського Союзу 1 на 100 тисяч населення (такий повинен бути показник захворюваності), а Львівщина зараз має показник понад 5 на 100 тисяч населення. Наталія Літвінська зазначила, що це дуже багато. 

Генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко розповіла що щеплення на сьогоднішній день – це єдиний дієвий метод профілактики. Групу найбільшого ризику становлять немовлята до 2-х місяців, оскільки щеплення розпочинаються з 2-х місячного віку. Саме  тому вагітним в період з 16 по 32 тиждень вагітності, необхідно провакцинуватись проти кашлюку. 

«Також звертаю увагу, що Кашлюк – це не лише дитяча хвороба. Дорослі хворіють теж, не завжди звертаючись до лікаря, проте можуть стати джерелом інфекції для дітей. Дорослі старше 60 років з хронічними захворюваннями легень теж є в групі ризику через високий ризик ускладнень». 

Станом на 1 травня цього року охоплення щепленнями у Львіській області становить:

  • у віці до 1 року – 34,7%;

  • у віці 18 місяців – 29,8%;

  • у віці 6 років – 19,6%;

  • у віці 16 років – 16,3%;

  • серед дорослого населення – 15,8% з тих, кому слід вакцинуватись цьогоріч.

Симтоми кашлюку

Кашлюк – це інфекційне захворювання дихальних шляхів, найпоширенішим симптомом якого є напади сухого кашлю. На початку захворювання кашлюк часто плутають із звичайною застудою, адже йому притаманні: слабкий кашель, температура, нежить. Проте не слід його недооцінювати.

Цю хворобу називають стоденним кашлем, оскільки людина довго і часто кашляє. Джерелом інфекції є хвора людина, яка при розмові чи чханні виділяє мікроорганізм, через який інші можуть інфікуватись. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost