Догори
Дати відгук

У берегів Хорватії спіймали найнебезпечнішу рибу в світі

Риба смертельно небезпечна для людини через надзвичайно сильну отруту

2 хв на прочитання22 Травня 2024, 21:45
У берегів Хорватії спіймали отруйну рибу У берегів Хорватії спіймали отруйну рибу
Поділитись:

 У  Хорватії неподалік острова Цейа мешкає найнебезпечніша риба у світі - сріблястий іглобрюх (Lagocephalus sceleratus). Рибак Антон Відович у понеділок упіймав навіть чотири риби, пише сайт німецького тижневика Focus.

Риба смертельно небезпечна для людини через надзвичайно сильну отруту тетродотоксину, яка концентрується в її статевих залозах та печінці, але виявляється і на шкірі. Тетродотоксин - одна з найсильніших нервово-паралітичних отрут. Він у сотні разів сильніший за ціанід. Доза всього в один-два міліграми може бути смертельною. Він блокує нервову систему і протиотрути від нього немає. Перші симптоми отруєння починають проявлятися у людини вже через 20 хвилин після прийому токсину, але вони можуть з'явитися і за три години.

Тропічний вид риби проник зі своїх рідних вод Індійського океану і через Червоне море через Суецький канал в тепліше Середземне море і поширюється далі. На новій батьківщині йому стає все краще та краще. Оскільки він не має природних ворогів у нових водах, його поширення може мати серйозні наслідки для біорізноманіття Середземного моря, попереджають експерти Пульського університету, які підтвердили наявність нового виду. Туристам і місцевим жителям рекомендується бути особливо обережними при лові особин з незграбною мордою, різцями, що виступають, і срібними смугами на нижній частині тіла.

Риба практично не становить небезпеки для людей на пляжі, оскільки вважається дуже полохливою. Для рибалок цей вид може стати проблемою - гострі передні зуби можуть зруйнувати сітки та вирвати улов.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.