Догори
Дати відгук

У 62 млн т шкідливих речовин оцінили вплив подій в Україні на Європу

Наслідки від подій в Україні позначаються на стані екології її європейських сусідів.

2 хв на прочитання13 Вересня 2024, 12:59
ФОТО: Засідання 31-го економіко-довкіллєвого Форуму ОБСЄ / Міндовкілля ФОТО: Засідання 31-го економіко-довкіллєвого Форуму ОБСЄ / Міндовкілля
Поділитись:

Транскордонний вплив на довкілля країн Європи через ситуацію в Україні оцінили вже у 62 млн тонн шкідливих речовин. Про це у своєму виступі під час засідання 31-го економіко-довкіллєвого Форуму ОБСЄ заявила міністр довкілля і природних ресурсів Світлана Гринчук.

«Це ті викиди в атмосферу, які протягом двох з половиною років повномасштабного вторгнення потрапляли у повітря внаслідок ракетних ударів рф поблизу наших кордонів з європейськими сусідами та перемістилися до Румунії, Молдови, Болгарії, Угорщини, Латвії, Литви, Естонії, Сербії, Хорватії, Польщі. Наші збройні сили зупиняють військову агресію рф, природоохоронці та рятувальники ліквідовують наслідки російських екологічних диверсій. Але ми не маємо влади над законами природи. Ми не зупинимо течію Дніпра та рух повітря у західному напрямку. Війна вже зачепила довкілля Європи. Зусилля держав та організацій, квоти на викиди та кошти на кліматичні проєкти зводяться нанівець після кожного вибуху російської ракети», – наголосила Світлана Гринчук.

Ось лише декілька яскравих фактів про вплив на кліматичну систему європейського континенту внаслідок російських ракетних ударів:

  • Ататка по Дністровській ГАЕС у жовтні 2022 року. Горіння 56 тонн трансформаторної оливи. 194 тис. тонн забруднюючих речовин. Рух повітряних мас був зафіксований у напрямку Румунії, Молдови, Болгарії й навіть Туреччини.
  • Атака на трансформатори у селі Підбірці на Львівщині у травні 2022 року. Понад 48 тонн трансформаторної оливи, 167 тис. тонн забруднюючих речовин. Повітряні маси рухалися до Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії, Литви, Республіки Молдова.
  • Напад на аеропорт Івано-Франківська у лютому та березні 2022 року. Загоряння понад 413 тонн паливно-мастильних матеріалів. 1432 тонни забруднюючих речовин у повітрі. Вітер у сторону Румунії, Болгарії, Хорватії, Сербії, Республіки Молдова.
  • Атака на аеродром у Волинській області у лютому та березні 2022 року. Продукти горіння 200 тис. тонн паливно-мастильних матеріалів рухалися в сторону Латвії, Литви та Естонії.

Перелік можна продовжувати десятками й сотнями кейсів. І доки не стихнуть ракетні обстріли України, доти неможлива екологічна безпека всього континенту. На цьому наголосила голова Міндовкілля.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко