Догори
Дати відгук

У 2023 році на Черкащині оголосили про появу двух нових заказників

Щонайменше 34 види тутешніх тварин мають природоохоронні статуси.

1 хв на прочитання13 Січня 2024, 22:30
Черкаська обласна рада оголосила 2 заказники Черкаська обласна рада оголосила 2 заказники
Поділитись:

У 2023 році Черкаська обласна рада оголосила заказниками місцевого значення «Плескачівські первоцвіти» та «Білі Обрії», про це пише Українська Природоохоронна Група .

Ботанічний заказник «Плескачівські первоцвіти» розташований на півночі від села Плескачівка на території Березняківської громади. Площа заказника – 15 га. Це лісовий масив, де збережені елементи широколистяно-лісової флори та рослинності природного й напівприродного походження. Тут поширені оселища, занесені до Резолюції 4 Бернської конвенції; зростають рідкісні підсніжник складчастий (Червона книга), проліски сибірські (список рідкісних території Черкаської області).

Щонайменше 34 види тутешніх тварин мають природоохоронні статуси. Якщо пощастить, можна навіть побачити орлана-білохвоста.

Ландшафтний заказник «Білі Обрії» має площу 41 га. Заказник знаходиться між селами Лісове й Шаулиха Тальнівської громади. Територія включає правий схил степової балки та болотисту низину. Тут бере початок притока річки Гірський Тікич. На території урочища є регіонально рідкісні види та види з Червоної книги. З червонокнижних тварин тут можна зустріти ящірку зелену, ктира велетенського, вусача хрестоносця, андрену золотоногу, ксилокопу звичайну.

5 видів тварин, що зустрічаються в урочищі, занесені до списку охоронних видів резолюції №6 Бернської конвенції: лунь очеретяний, сорокопуд терновий, синьошийка, вівсянка садова, кумка червоночерева.

На схилах балки – одна з найбільших на території західної Черкащини популяція анемони лісової, яка є регіонально рідкісним видом. А з червонокнижних рослин тут можна побачити шафран сітчастий.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.