Догори
Дати відгук

У 2023 році Україна в найбільших обсягах експортувала за кордон кукурудзу

Наймасовішим за обсягом українським експортним товаром стала кукурудза.

2 хв на прочитання05 Січня 2024, 20:32
У 2023 році Україна в найбільших обсягах експортувала за кордон кукурудзу У 2023 році Україна в найбільших обсягах експортувала за кордон кукурудзу
Поділитись:

Про це повідомила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Юлія Свириденко зауважила, що експорт основної (за обсягом) товарної позиції – кукурудзи виріс на 5% до 26,2 млн т, але виручка за неї скоротилася на 16,8%. Середня ціна української кукурудзи складала 188 $/т, тоді як середня світова ціна сягала 227 $/т. Така різниця – це дисконт через логістичні складнощі та перетік прибутку до сусідніх Польщі та Румунії, звідки перепродається значна частина українського збіжжя.

Вона додала, що основою українського експорту нині є логістика. Відтак, зріс експорт морським транспортом. У грудні в порівнянні з листопадом цей показник збільшився на третину та склав 7 мільйонів 340 тисяч тонн вантажів.

Експорт з України автомобільним транспортом продовжує зменшуватися, головною причиною чого є блокування кордонів Польщею. У грудні цей показник знизився на 18,3% порівняно з листопадом, але загальні втрати за рік склали лише 0,7%. Щоб вирішити цю проблему, тривають переговори на різних рівнях.

Серед товарів, на які варто звернути увагу в експорті – меблі, експорт яких був у 2023 році більшим, ніж у 2022 році й в обсягах, і у грошовому вимірі (+11 і +7 відповідно). Також маємо більший в 1,7 раза експорт цукру.

Імпорт склав 62,2 млрд доларів. Він зростав з очевидних причин — нам потрібно все для успішної оборони. В топ-10 маємо паливо на 7,8 млрд доларів, «різне» (де те, що не афішується) на 3,7 млрд, лікарські засоби — 1,7 млрд доларів, БПЛА — на 681 млн доларів і звісно автомобілі. Також у топ позиціях імпорту — товари для сільського господарства (добрива та засоби захисту рослин).

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.