Догори
Дати відгук

Туї замість каштанів: кияни сміються крізь сльози

2 хв на прочитання25 Травня 2020, 13:19
Фото twitter.com/borisenkoboris Фото twitter.com/borisenkoboris
Поділитись:

Замість традиційних київських каштанів «Київзеленбуд» висадив на Хрещатику ялівець. Це викликало бурхливу реакцію киян. Щоправда, ялівець помилково прийняли за туї.

Хрещатик, мало не єдина вулиця Києва для якої був розроблений паспорт. Його, здається, так і не ухвалили, але він досі висить на сайті Департаменту архітектури КМДА. Зокрема, там записано, що в 2011 році росло 213 кінських каштанів звичайних і 186 лип. Така значна кількість саме цих видів дерев була передбачена ще у проекті групи архітектора Добровольського, який проектував відбудову Хрещатик після Другої світової війни. В останні 10 років київська влада заводила пісні, що каштани багато хворіють. Мовляв, їм шкодять автомобільні вихлопи, блохи і сіль від снігу. Але чи не легше було витратити гроші на нормальних біологів-озеленювачів, які б знайшли підходи і ліки, щоб зберегти каштани на Хрещатику? Чи не легше було знайти хоча б для Хрещатика реагенти, які не шкодять деревам? Тим паче, тепер ми знаємо, що навіть у безсніжну зиму мерія витрачає майже 400 мільйонів на його прибирання. Чи не легше шукати варіанти збереження комфортного і звичного киянам простору, а не вигадувати новий велосипед? Наразі тут є тільки одна правильна відповідь – на Хрещатику потрібно зберегти традиційну каштаново-липову алею, яка є обличчям і символом Міста.
Віталій Селик, урбаніст

Після реконструкції Хрещастик виглядає так: 

Щоправда, комунальники запевняють: ялівець на головній вулиці столиці тимчасово.

«У наступному році розпочинається реконструкція вул. Хрещатик, в рамках якої на центральній вулиці столиці у лунках на бульварній частині будуть висаджені нові крупномірні дерева, – йдеться в офіційній заяві "Київзеленбуду". – Кущі та дерева ялівцю висаджені контейнерним методом посадки, тож  їх можна буде легко пересадити у парки та сквери Києва».

Нагадаємо, кияни досі вважають Київ містом, де цвітуть каштани.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко