Догори
Дати відгук

Туман перед очима: коли потрібно терміново бігти до офтальмолога

Здається, що це звичайна перевтома, однак подібні симптоми можуть вказувати на серйозні захворювання.

6 хв на прочитання31 Жовтня 2022, 13:24
Поділитись:

Очі забезпечують повне сприйняття навколишньої дійсності. Завдяки зору людина отримує близько 70 % інформації, і за найменших неприємних відчуттів варто потурбуватися. Найбільш яскравою і мультифакторною ознакою вважається туман перед очима. Про це розповідає лікар-офтальмолог Неля Деркульська.

Кожен із нас знає відчуття, коли після зорових навантажень виникає сухість, біль в очах, відчуття туману перед очима. Здається, що це звичайна перевтома, й відпочинок обов'язково принесе полегшення. Однак часом подібні симптоми вказують на серйозні захворювання. Особливої ​​уваги потребує туман. Він буває:

  • білий;
  • червоний;
  • темний.

Якщо це білий туман, то можна говорити про сухість рогівки, також він може стати провісником катаракти, гострих захворювань рогівки, глаукоми, непрохідності магістральних судин або порушення рефракції.

Синдром сухого ока

Зазвичай стає наслідком пересихання переднього відрізка ока. Слізна плівка втрачає свою цілісність, рогівка недостатньо зволожується і виникає нестача вітаміну А.

Цей синдром теж може проявлятися туманом перед очима вранці, іноді супроводжується неприємним відчуттям різі. При використанні спеціальних очних крапель із гіалуроновою кислотою, як правило, зникає разом із туманом.

Катаракта

Перша ознака — зниження зору у сутінках. При цьому може відзначатися різна чіткість зору в кожному оці, і знову туман. Якщо ви все це відчуваєте, не варто займатися самолікуванням. Єдиний спосіб впоратися з катарактою — операція із заміни кришталика, за допомогою якої можна досягти швидкого й ефективного відновлення зору.

Глаукома

Підступне та тяжке захворювання, що призводить до безповоротної втрати зору. Воно виникає через підвищення внутрішньоочного тиску. Може перебігати безсимптомно і стати знахідкою лікаря на медогляді (тому так важливо не забувати регулярно відвідувати офтальмолога).

Дуже часто людина помічає туман перед очима, при погляді на яскраве світло з'являється райдужний ореол, в оці, що захворіло, періодично виникають спалахи блискавок. Проблема може супроводжуватися рясною сльозотечею та головним болем. Іноді звужуються поля зору, тобто людина погано бачить зображення обабіч від центру. Якщо у вас з'явилися подібні ознаки, зволікати не можна. Терміново звертайтесь до спеціалістів.

І все ж таки хочу заспокоїти: навіть якщо діагноз «глаукома» виставлений, не поспішайте впадати в депресію і чекати сліпоти. У наші дні оперативне лікування глаукоми проводиться у крайніх випадках, якщо не допомагає медикаментозне. При сучасному арсеналі очних крапель і дотриманні всіх рекомендацій лікаря ситуація піддається виправленню та зір зберігається протягом усього життя. Одна чарівна крапля (так, нехай щодня, але все ж таки) здатна відновити очний тиск і забезпечити гідну якість життя.

Тромбоз та оклюзія центральної вени сітківки

Це захворювання магістральних судин ока. Річ у порушенні відтоку крові із центральної вени сітківки або її гілок. На жаль, прогнозувати цей процес неможливо.

Проблема найчастіше одностороння. Туман з'являється періодично, доповнюється симптомами спотворенням картинки, а також різким зниженням зору й тупим болем у очниці та скроневій ділянці. Перед хворим оком можуть з'являтись яскраві спалахи світла.

Розвивається тромбоз найчастіше вночі. Тому всі перераховані вище симптоми особливо виражені вранці після пробудження.

Дуже важливо знати причину виникнення захворювання. А їх може бути багато:

  • атеросклероз;
  • гіпертонічна хвороба;
  • цукровий діабет;
  • захворювання, пов'язані з підвищеним згортанням крові;
  • пухлини очних ямок або самого ока;
  • ендокринна офтальмопатія;
  • васкуліт системного типу.

Якщо ви можете віднести себе до групи ризику за перерахованими пунктами, обов'язково проходьте повне обстеження в офтальмолога щонайменше раз на рік.

Гострі захворювання рогівки

На це вказують: туман перед очима, печіння, світлобоязнь, сльозотеча. Причиною може стати:

  • кератит;
  • ерозія;
  • виразка.

Додаткові сигнали: почервоніння очей, зниження зору, біль голови. В такому разі необхідна невідкладна офтальмологічна допомога, інакше рогівка у місці пошкодження каламутніє і виникає більмо, при цьому відновити зір неможливо.

Порушення рефракції

Вони теж можуть бути причиною туману. Сюди входять далекозорість, короткозорість та астигматизм. Така причина туману виправляється за допомогою засобів корекції (окуляри чи контактні лінзи). До лікаря по корекцію варто звертатися ще й для того, щоби не виникли вегетативні розлади (головний біль, запаморочення, двоїння в очах).

Захворювання волокон зорового нерва

У цьому випадку також можливе утворення туману перед очима. Вся справа в руйнуванні мієлінової оболонки волокон. При своєчасному зверненні до лікаря вдається вчасно уточнити діагноз, покращити стан пацієнта і навіть підвищити гостроту зору максимально можливо. Така патологія обов'язково супроводжується консультацією невропатолога.

Червоний туман з'являється при крововиливі у склоподібне тіло ока. Звісно, найчастіше він не червона, а червонуватий. Такий туман нерідко свідчить про гіпертонічну хворобу, цукровий діабет, атеросклероз, дистрофічні зміни сітківки чи травми ока.

Якщо крововиливи дрібні, можна бачити чорні мушки і павутинки. Вони сприятливо піддаються лікуванню при своєчасному зверненні до лікаря.

Темний туман — дуже тривожна ознака. Найчастіше з'являється при відшаруванні сітківки. На тлі темної завіси можуть з'являтися світлові спалахи. Відчуття інколи супроводжуються болем у пошкодженому оці. Зображення може двоїтися. Причинами можуть бути травми очей, короткозорість високого ступеня, злоякісні пухлини та цукровий діабет.

При своєчасному зверненні до фахівця застосовується лазерне лікування, що допомагає максимальному відновленню зорових функцій (максимальне — значить ідеальне, лише найбільш можливе у конкретній ситуації).

Темний туман може бути симптомом неврологічної патології — мігрені. Як правило, перші її напади дуже лякають людину. Вона боїться, що починає сліпнути. Спочатку виникає сильний біль голови, потім з'являється темний туман перед очима, але без спалахів світла. Напад зазвичай триває протягом години. Після того, як він вщухає, туман розсіюється сам собою. Тут, окрім обстеження офтальмолога, потрібна консультація невролога.

Крім того…

В офтальмології існує маса захворювань з офтальмологічними ознаками, які, проте, не є захворюваннями, які лікує офтальмолог. Подібні симптоми виникають при:

  • остеохондрозі;
  • розсіяному склерозі;
  • атеросклерозі;
  • різних аутоімунних процесах.

Ще хочеться звернути увагу на різні захворювання повік. Часто вони супроводжуються набряком, ущільненням повік, різними новоутвореннями на шкірі. Пам'ятайте, що лише консультація фахівця дозволить визначити правильну тактику лікування.

У будь-якій ситуації не поспішайте панікувати та зневірятися. Сучасна медицина не стоїть на місці. Як профілактика радимо своєчасну діагностику. Саме вона — запорука успішного лікування.

Також мт розповідали про чорні цятки перед очима: офтальмологи розповідають, наскільки це серйозно і як можна його позбутися.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Pixabay
Викиди CO₂ від виробництва електроенергії у 2023 р. були рекордно високі, та є й гарні новини про захист клімату — звіт
5 хв на прочитання2 години тому
Універсальний засіб Знищити бур’яни Гідрокарбонат натрію
Універсальний засіб, який допоможе «омолодити» кущі троянд, виростити помідори та знищити бур’яни
1 хв на прочитання2 години тому
Інновації для екологічно чистого майбутнього: об’єднання 15-ти стартапів для зміни глобальних продовольчих систем
2 хв на прочитання3 години тому
Забруднення азотом Південний Буг Забруднення води
Забруднення азотом Південного Бугу на Вінниччині перевищує норму у 7,5 рази: названо причину
2 хв на прочитання4 години тому
Як приготувати найпростішу овочеву галету: корисна альтернатива піци
1 хв на прочитання6 годин тому
В Німеччині встановили перші у світі дерев’яні лопаті для вітрогенераторів
1 хв на прочитання6 годин тому
Усього за дві години до старту NASA скасувало перший запуск пілотованого корабля Starliner
1 хв на прочитання8 годин тому
Підживлення для кімнатних рослин із зубної пасти: оригінальний спосіб з вражаючим результатом
1 хв на прочитання8 годин тому