Догори
Дати відгук

Ціни на помідори б’ють рекорди

стрімке зростання цін у цьому сегменті ринку відзначають ще з першої декади січня 2022 року.

2 хв на прочитання17 Квітня 2022, 17:15
Поділитись:

На середину весни поточного року ціни на тепличні помідори з місцевих комбінатів в Україні досягли нових рекордних позначок, а саме 93-112 грн/кг($3,18-3,83/кг). Про це пише agronews.ua.

Ще минулого тижня дана продукція надходила до продажу оптовими партіями не дорожче, ніж по 93-95 грн/кг ($3,18-3,25/кг). А загалом, стрімке зростання цін у цьому сегменті ринку відзначають ще з першої декади січня 2022 року.

Основними причинами позитивної цінової динаміки в даному сегменті на українському ринку фахівці виділяють: високу собівартість енергоресурсів в Україні, внутрішню логістику, що в рази подорожчала внаслідок військових дій на території країни, окупацією окремих територій та цілих окремо взятих областей, руйнуванням інфраструктури виробництва та доставки продукції авіаційними ракетними ударами по всій території держави, поступовою девальвацією гривні, а також вищими цінами порівняно з попередніми сезонами на томати в Туреччині, яка є головним зовнішнім постачальником цієї продукції в Україну.

У той же час, у Польщі, де також відзначаються найвищі ціни на місцеві томати за останні кілька сезонів, станом на середину квітня 2022 року, ціни на цю продукцію на порядок доступніші, ніж в Україні, і на сьогоднішній день оптові партії помідорів нового обороту надходять у продаж у діапазоні 73-78 грн/кг ($2,50-2,67/кг). І, на відміну від України, попит на цю продукцію на польському ринку тільки зростає, тому що там відзначається поступовий приріст споживачів за рахунок тимчасових переселенців з України.

Водночас аналітики не прогнозують подальшого суттєвого зростання цін у сегменті тепличних помідорів на українському ринку, оскільки в умовах війни, окупації окремих територій країни та постійного відтоку споживачів у країни Європи очікувати зростання купівельної активності з більшою ймовірністю не варто.

Ще одним важливим фактором, який призведе до встановлення протилежних цінових тенденцій на ринку тепличних овочів, стане сонячна і тепла погода, яка вплине на інтенсивне дозрівання врожаю томатів у теплицях. І як тільки пропозиція помідорів на українському ринку почне поступово зростати, ціни на цю продукцію помітно знизяться.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Більше з GreenPost
Понад 80 % збитків, завданих екстремальними погодними умовами в Азії, були спричинені повенями і штормами, згідно зі звітом ООН. Фото: Husnain Ali/AFP/Getty Images
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання7 хвилин тому
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання54 хвилини тому
Фото ілюстративне
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитаннягодина тому
Оформлення інвалідності Викрили групу Медиків підроблені Документи
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання2 години тому
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання3 години тому
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання4 години тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання6 годин тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання6 годин тому