Догори
Дати відгук

Ціна "корони": скільки коштує ПЛР-тест у столичних приватних лабораторіях (інфографіка)

2 хв на прочитання22 Жовтня 2020, 13:05
Поділитись:

Зараз на українському ринку, як і на світовому, COVID-19 виявляють за допомогою трьох основних видів тестів: ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція), ІФА (імуноферментний аналіз) і експрес-тестами.

Експрес-тести, як пише  nv.ua, потребують забору крові з пальця, по якій протягом пів години визначають кількість імуноглобулінів (антитіл). Правда, ймовірність достовірного підсумку у такої діагностики невелика, тому її використовують хіба що в польових умовах як превентивний захід.

Другий варіант тестування — перевірка імуноглобулінів Іg методом ІФА. Такий аналіз не показує наявності самого вірусу SARS-CoV-2 в організмі, а дає сигнал про те, що імунна система бореться з будь-яким подразником.  Як пояснюють вірусологи, ІФА найчастіше є таким собі проміжним етапом у діагностиці COVID-19 — їх використовують для розвантаження лабораторій, як підставу для направлення на ПЛР, або ж якщо ПЛР-тест виявився хибнонегативним.

У МОЗ наполягають, що метод ПЛР-тест був і залишається єдиним видом дослідження, який офіційно підтверджує діагноз COVID-19.  Для цього медики беруть мазок зі слизової носа або горла і визначають наявність у ній РНК саме вірусу SARS-CoV-2.

Фото: Інфографіка НВ. Дані з сайтів станом на 19 жовтня, * -тести на антитіла IgM та IgG

Відтак, у Києві  ПЛР-тестування обійдеться від 700 до 1800 грн, дослідження  методом ІФА коштуватиме від 300 до 750 грн. Як видно з інфографіки, тільки дві приватні лабораторії роблять експерс-тести, ціна на які тримається в межах 300-700 грн. 

Відомо, в Україні станом на 22 жовтня лабораторно підтверджено 322 879 випадків, з них за добу – 7 053.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.