Цікава не лише розмірами: сьогодні Міжнародний день китової акули

2 хв на прочитання30 Серпня 2024, 08:24
Зображення згенеровано ШІ

Нирці часто підпливають впритул до неї.

30 серпня відзначають Міжнародний день китової акули. Як натякає її назва, це найбільша з існуючих нині видів акул, а також узагалі найбільша із сучасних риб. Її максимальний розмір — щонайменше 12,65 м, хоча можливо 18 м і навіть 20 м. Але цікава вона не лише цим.

На відміну від інших акул, китова акула харчується виключно планктоном. Загалом її розглядають як таку, що не становить абсолютно ніякої загрози для людей. Ця інертна риба, що повільно плаває, ніколи не нападає на людину (фактично ніяк не реагує), чим охоче користуються нирці, які часто підпливають впритул до неї.

Китові акули мешкають у теплих тропічних і субтропічних водах по всьому світу. Вони віддають перевагу відкритому океану, але їх також можна зустріти біля узбережжя, в прибережних водах, особливо в районах із багатим планктоном.

Ось деякі з основних регіонів, де можна зустріти китових акул:

Ось, наприклад, доброзичлива китова акула біля берегів острова Сулавесі.

Китові акули мігрують, слідуючи за наявністю планктону й іншої їжі. Вони можуть долати тисячі кілометрів, переміщуючись між різними регіонами океану, щоби знайти достатню кількість їжі. Хоча ці акули є широко поширеними, водночас вони є досить рідкісними та вразливими через зміни в їхньому середовищі проживання й людську діяльність.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: