Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Трійця, яка збігається з Купайлом: як підготуватися до свята, щоб запустити в своєму житті позитивні і яскраві зміни

Трійця, яка збігається з Купайлом: як підготуватися до свята, щоб запустити в своєму житті позитивні і яскраві зміни

22-23 червня — червнева повня, Медова Повня, Повня Коханців, Русалча Повня, Повня Трав.

3 хв на прочитання22 Червня 2024, 11:14
Фото: 5 канал Фото: 5 канал
Поділитись:

Цього року збігається Літа-Купайло і християнська Трійця, або Зішестя Святого Духа — день, коли Дух Святий зійшов на апостолів, наділивши їх здатністю говорити іншими мовами, щоб проповідувати Слово Боже. Про це розповідає письменниця, культурологиня Громовиця Бердник.

У народі ці дні звуться Зеленими святами, або ж Русалчиним (Навським) тижнем. Він починається з суботи напередодні Трійці (тобто на саму повню) і триває до четверга після. Вважається, що в ці дні відкривається брама Нави, Нижнього світу, і покійні відвідують живих.

В ці дні долівку в домі встеляють зеленою свіжоскошеною травою (полин, любисток і васильки — трій-зілля, яке неодмінно мало бути в домі в ці дні), а хату клечають липою і березою, щоб душам-гостям було де зупинитися, коли прийдуть у гостину. Для русалок раніше пекли свіжий хліб, який залишали на межі поля чи на відчиненому вікні, а на Поліссі розвішували у лісі нове полотно «русалкам на сорочку». Русалок запрошували, а потім проводжали, завиваючи березове і вербове гілля у вінки.

«Це все відгомін старовинних древніх обрядів, відчуття єдиного пульсу всього Світу, як нашого явно-проявленого, так і Нижнього, де живуть наші предки і звідки вони приходять, щоб поглянути, як нам тут живеться... А зараз у ці дні нас відвідають ще й воїни, котрі полягли на бойових полях, і цивільні, що загинули від рук окупантів (адже й русалки за народними повір’ями — це дівчата, жінки, що померли наглою смертю, зокрема від сексуального насильства). Тож цього року і русалки завітають до нас у гості, і Вищі прийдуть на землю, як завжди в Купальські дні, щоб благословити людей на продовження життя…» — говорить культурологиня.

Вона нагадує, що 22-23 червня — червнева повня, Медова Повня, Повня Коханців, Русалча Повня, Повня Трав, і вона продовжить Купальську енергію.

В цей час викачували перший мед, який у всіх народів вважався дарунком богів (тому й Медова). Мед — символ чистоти, Божественного слова, натхнення, красномовства й поезії, їжа богів, безсмертних і поетів. Це один із символів Богині (в деяких культурах «бджолами» називали жриць Великих Богинь або пророчиць і віщунок).

«До речі, мед є жертовною їжею і для тих духів, яких згадуємо у Зелені свята. В деяких місцевостях в дні Навського тижня увечері на перехрестя доріг виносили мед у мисочці чи щільники. Якщо вранці мед буде з’їдений або початий, а навколо виднітимуться невеличкі сліди, значить, «русалочки потупали», — говорить письменниця.

Під цією Повнею можна просити для себе «медового життя», радісного (попри смутки і проблеми війни), натхненного, сповненого процвітання і плідності в усіх сенсах. Повня наступає 22 числа на світанку. Тому можете в ніч з 21 на 22 або з 22 на 23 червня поставити на вікно склянку з водою, капнути туди трішки меду, вистояти під Повнею і на ранок випити ту медову воду, щоб запустити в своєму житті позитивні і яскраві зміни.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення створено ІІ
У США стратили другого засудженого шляхом удушення азотом — чоловік сам вибрав такий спосіб
4 хв на прочитаннягодина тому
Фото: «Їжа легко»
Запіканка з макаронів із куркою та помідорами — ідеальний варіант як для родинної вечері, так і для зустрічі гостей
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення створене ШІ
Розширення можливостей: в Україні додають нові професії до програми навчальних ваучерів
2 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенеровано ШІ
Що таке безпечний аборт і кому він недоступний
5 хв на прочитання5 годин тому
Як українські лікарні готуються до опалювального сезону?
1 хв на прочитання6 годин тому
Боротьба за життя: що потрібно знати про сказ
2 хв на прочитання9 годин тому
У ВООЗ стурбовані різким зростанням проблемного використання підлітками соціальних медіа
5 хв на прочитанняВчора
Три з чотирьох офіціанток піддаються сексуальним домаганням на Октоберфесті — ось що з цим вирішили зробити
1 хв на прочитанняВчора