Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Травневі Аквариди: українці зможуть побачити яскравий метеорний потік

Травневі Аквариди: українці зможуть побачити яскравий метеорний потік

На початку травня в небі над південно-східним горизонтом можна спостерігати пік метеоритного дощу Ета-Аквариди або Травневі Аквариди

2 хв на прочитання06 Травня 2020, 12:26
pixabay pixabay
Поділитись:

Метеорний потік Аквариди створила комета Галлея. А назву йому дало сузір'я Водолія (Aquarius). Радіант Аквариди — точка, з якої нібито вилітають метеори, збігається з найяскравішою зіркою сузір'я. Як пише  nv.ua, за прогнозами Міжнародної метеорної організації очікується до 50 метеорів на годину, і побачити це явище можуть всі охочі, без  телескопу та інших спеціальних засобів.

Унікальність

Метеорний потік Аквариди - явище унікальне. Орбіту періодичної комети Галлея Земля перетинає двічі на рік — у квітні-травні та в жовтні. Пилинки з хвоста комети створюють два метеорних потоки: навесні - Травневі Аквариди, восени — Оріоніди (радіант в сузір'ї Оріона) з піком активності 21−22 жовтня.

Останній раз комета Галлея максимально зближалася з Сонцем 9 лютого 1986 року. Наступний раз подібне станеться 28 липня 2061 року, а потім — 27 березня 2134 року.

Як і де спостерігати

Очікується, що метеорний потік досягне свого  6 травня, але він збігається з наступаючим повним місяцем, яке очікується 7 травня. Тому майже повний місяць може перешкодити спостереженню.

Яскраві розчерки метеорів, що влітають в атмосферу на висотах від 100 до 200 кілометрів зі швидкістю близько 60 кілометрів на секунду, як правило, добре видно в досвітні години.

Варто виїхати з міста для спостереження за Акваридами — тоді міські вогні не будуть «забруднювати» небо. Далі слід знайти відкритий простір з широким видом на небо. Потім краще дати очам від 20 до 30 хвилин, щоб пристосуватися до темряви (не зазираючи у телефон) щоб метеори було легше виявити. Знавці радять спостерігати їх лежачи ногами на схід.

Нагадаємо, у квітні українці могли спостерігати унікальний метеоритний дощ - метеоритну зливу Ліриди.  

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко