Топ-5 продуктів, які сприяють утворенню каменів у нирках

1 хв на прочитання22 Серпня 2022, 08:36

Звідки ж вони беруться?

Камені в нирках — друге за поширеністю захворювання серед усіх хвороб нирок. Звідки ж вони беруться? Лікар Марія Вороненко розповідає про те, які продукти найбільше сприяють утворенню каменів у нирках.

Кофеїн

Надмірне споживання кофеїну призводить до збільшення рівня кальцію в сечі.

Виведення кальцію з організму відбувається через нирки, що провокує об'єднання кальцинатів у мікроскопічні частинки і призводить до їхнього подальшого поєднання в нерозчинні камені.

Штучні підсолоджувачі

Слід ставитися з обережністю до газованих напоїв, соків і десертів із супермаркетів.

Солона їжа

Сіль вважається ключовим фактором в утворенні каменів у нирках.

Затримуючи рідину в організмі, вона провокує розвиток сечокам’яної хвороби.

Червоне м’ясо

Жири і білки тваринного походження багаті на пурини і сечову кислоту.

Також ці речовини містяться в більшості бобових культур і рибних консервах.

Щавлева кислота й оксалати

Джерелами оксалатів є какао-боби, петрушка, ревінь, селера, шпинат, щавель, арахіс.

При надмірному споживанні цих продуктів порушується нормальне виведення солей з організму і, як наслідок, з’являються камені в нирках і сечовому міхурі.

Також ми розповідали, як визначити, яких вітамінів вам бракує.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: