Догори
Дати відгук

ТОП-3 безглуздих помилок при лікуванні ГРВІ

2 хв на прочитання15 Жовтня 2020, 22:58
Поділитись:

Звикли лікувати ГРВІ народними засобами? Лікарі розповіли про найпоширеніші помилки при самолікуванні вірусів вдома. В першу чергу потрібно розуміти, що «століттями перевірені» методи насправді науково ніким не перевірялися і не тестувалися. Вони не є правильною системною допомогою організму. Такі народні засоби є просто спробами хоч якось полегшити свій стан. Повідомляє golos.ua.

1. На початку хвороби гарно прогріти організм в лазні, сауні або в гарячому душі.

Вважається, що так відразу підніметься температура тіла і почнеться активний процес боротьби з вірусами. В основі цієї ідеї лежить переконання, що вірус вбиває висока температура.

Реальність: на жаль, таким чином ми піднімемо лише температуру поверхні тіла. Ніякий гарячий душ і навіть сауна не можуть серйозно вплинути на температуру внутрішніх органів і тим більше запустити масштабне вироблення особливого білка — інтерферону, необхідного для справжньої боротьби з вірусами.

2. Багато пити гарячий чай з імбиром, медом, лимоном або малиною.

Нібито подібні напої, знову ж таки, прогрівають організм зсередини, а також містять багато вітаміну С і мають протизапальні властивості.

Реальність: це вірно лише частково. Під час ГРВІ дійсно рекомендується багато пити для активного «вимивання» вірусів і токсинів (продуктів розпаду вірусів). Однак мова йде про чисту воду або теплі морси без цукру. Чай же містить кофеїн і таніни — речовини, які, навпаки, сприяють затримці рідини в організмі. Що стосується наявності в таких напоях вітамінів, то, на жаль, зміст їх занадто малий, щоб можна було серйозно говорити про їх вплив на перебіг хвороби.

3. Приймати великі дози вітаміну С, як правило, в розчинній формі.

Вважається, що великі дози вітаміну С, що має антиоксидантні та протизапальні властивості, здатні погасити застуду або скоротити її термін.

Реальність: як правило, саме навколо цієї рекомендації розгортаються найгарячіші суперечки. З одного боку, вітамін С дійсно є потужним антиоксидантом і допомагає захищати клітини від впливу продуктів розпаду вірусів. З іншого — прийом монопрепаратів вітаміну С в надмірних дозах може мати небажані наслідки для організму, наприклад, загострення виразки шлунку, гастриту чи початок алергії.  І, звичайно, в будь-якому разі вітамін не можна починати пити без конкретної рекомендації та в дозі визначеної лікарем.  

Нагадаємо, медики розповіли, як за кашлем можна дізнатися у людини COVID чи звичайна ГРВІ.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.