Тонни мертвої риби в водоймі: у чому звинувачують польську владу

1 хв на прочитання12 Серпня 2024, 00:36
Мертва рибина лежить на мілководді Одеру. Через два роки після загибелі риби у прикордонній річці у водосховищі знову знайшли багато мертвої риби. Фото: Patrick Pleul/dpa

Винні не були притягнуті до відповідальності.

За повідомленням польської влади, у водосховищі Дзєжно Дуже в Польщі виявлено тонни мертвої риби. Озеро розташоване поблизу Глівіцького каналу, який відгалужується від Одера. За словами голови Сілезького воєводського управління Марека Вуйцика, за останні дні там було виловлено понад 14,5 т мертвої риби. Лабораторні дослідження, проведені природоохоронним відомством, виявили високу концентрацію токсичних золотистих водоростей у пробах води з водосховища. Про це розповідає Die Zeit.

Вуйцик повідомив, що між водосховищем і Глівіцьким каналом були зведені бар'єри, які покликані запобігти поширенню золотих водоростей. Вони призначені для того, щоб запобігти потраплянню золотих водоростей і зараженої риби в канал, а звідти в Одер. Посадовець припустив, що найближчими днями з водосховищ продовжать вилучати мертву рибу.

Глівіцький канал, який був введений в експлуатацію в 1939 році, має довжину 41 км і з'єднує верхньосилезьке місто Глівіце з прикордонною річкою Одер. Того літа з каналу вже було вибрано велику кількість мертвої риби. Влада розпорядилася збагатити воду киснем.

Масовий замор риби стався в сусідній річці Одер влітку 2022 року. На думку експертів, основними причинами екологічної катастрофи стали висока солоність, низький рівень води, високі температури і цвітіння токсичних золотистих водоростей Prymnesium parvum. Польщу звинуватили у приховуванні причин загибелі риби. Винні не були притягнуті до відповідальності.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: