Тонкощі вирощування пекінської капусти розкрив фермер з Волині (фото)

2 хв на прочитання06 Листопада 2020, 22:32

Село Хорохорин Луцького району відоме не тільки полуничними, а й капустяними плантаціями. Понад 10 років тому житель села Віталій Карпович привіз технології вирощування з Польщі, «Пекінку» вирощує вже 5 років. Повідомляє "Бізнес.Район".

Зараз пекінську капусту тут садять і агрокомпанії, і фермери-одноосібники. Капустяні «жнива» стартують у середині жовтня. Кожен фермер намагається зібрати «пекінку» якомога швидше, поки не почалися заморозки.Пекінська капуста може витримати температуру до -4 ºC, якщо далі наступить потепління. А от для росту має бути не менше 12 ºC. Інакше не ростиме.

Фото "Бізнес.Район"

«Пекінку важче вирощувати, ніж білокачанну капусту, бо вона делікатніша, вразливіша до хвороб. Гусениця з’їсть чи мошка нападе, і нічого не буде. Треба обробляти. Як часто – залежить від погоди. Дощів більше – треба обробляти більше», – розповідає фермер.

Якщо рік посушливий, то капусту потрібно ще й поливати, інакше не виросте.

«У нас ґрунти слабкі. Найгірші в районі: глина, пісок… Треба удобрювати, щоб щось виросло. Використовуємо і гній, і добрива, – ділиться Володимир. – Хлопці в Польщі були та «вкрали» технологію вирощування. Зараз є інтернет, але він нічого не розкаже. Там таке пишуть, що по тій технології ніде не вродить».

Фермер каже, що врожай рахують навесні. Якщо капуста збережеться і вдасться її вигідно збути, тоді й варто рахувати прибутки. Восени ж «пекінка» завжди дешевша.

Весна 2020 року була непростою. Через пандемію коронавірусу закрили ринки й інші точки збуту. 

«Я ще продав свою «пекінку». Віз сам машиною. А в людей було таке, що викидали… І в цей час у супермаркети везли овочі з Туреччини, Єгипту, звідки хоч…» – розповідає фермер.

Про заробітки на капусті фермер говорити не хоче. Більше акцентує на витратах. Мовляв, всі питають за врожай, а насправді з прибутку лише незначна частина іде безпосередньо фермеру.

«Як каже пан у Польщі, треба 5 років працювати, як кінь, щоб отримати прибуток. Як починаєш, треба тракторця, фрезу, знаряддя, ящики, бочки… Заробив гроші – вклав, заробив – вклав. На капусті мільйонером ще ніхто не став», – розповідає Володимир.

Нагадаємо, лікар розповів, чи рятують лимони від COVID-19 та ГРВІ (відео).

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: