Догори
Дати відгук

Токсичні «вічні хімікати» забруднюють більшу частину води на Землі — дослідження

Відомо про зв'язок між цими хімічними речовинами та ризиками для здоров'я й довкілля, але наскільки ситуація погана?

6 хв на прочитання11 Квітня 2024, 18:44
Image by Karolina Grabowska from Pixabay Image by Karolina Grabowska from Pixabay
Поділитись:

Перше дослідження, яке кількісно оцінило вплив токсичних «вічних хімікатів» на довкілля в глобальному масштабі, показало, що більша частина джерельної води на планеті, яка не була очищена для пиття, є більш забрудненою, ніж передбачалося. Про це розповідає IFLScience.

Токсичні «вічні хімікати», які не розкладаються, інакше відомі як пери- та поліфторалкільні речовини (скорочено ПФАР чи англійською PFAS). Вони популярні з 1950-х років, і зараз існує понад 14 000 хімічних речовин, створених людиною, які використовуються в покриттях і продуктах, стійких до плям, тепла, масел, жирів і води.

Але хоча ви можете подумати, що вони обмежуються такими речами, як каструлі та сковорідки, PFAS також присутні в інших продуктах. Це одяг, меблі, клеї, упаковка для харчових продуктів, варильні поверхні, ізоляція електричних дротів і протипожежна піна. ПФАР також були виявлені в продуктах, що нібито біологічно розкладаються, таких як паперові соломинки.

В останні роки ми усвідомили потенційну загрозу, яку ці хімічні речовини становлять як для нашого здоров'я, так і для довкілля. Дослідження виявили потенційний зв'язок між впливом PFAS і розвитком різних несприятливих наслідків для здоров'я, включаючи зміну метаболізму, регуляції ваги тіла, порушення функції нирок, захворювання щитоподібної залози, зміну рівня статевих гормонів і розвиток різних видів раку — печінки, нирок і яєчок.

Однак хоча PFAS дійсно пов'язані з цими наслідками для здоров'я, ще не доведено, що вони їх спричиняють. Проте зростаюча кількість доказів призвела до того, що багато регуляторних органів у всьому світі почали посилювати обмеження на їх використання, хоча і в різному ступені. 

Та попри ці дослідження ми все ще багато чого не знаємо про масштаби та природу цієї загрози. Ми навіть не знаємо, скільки цих хімікатів міститься у наших джерелах водопостачання.

Однак нове міжнародне дослідження, проведене дослідниками з Університету Нового Південного Уельсу в Сіднеї, виявило, що значна частина води у світі перевищує допустимі норми вмісту PFAS для безпечного пиття.

Пожежна піна є серйозним джерелом PFAS, які зберігаються в навколишньому середовищі протягом тривалого часу після її використання.

«У багатьох наших джерелах води вміст PFAS перевищує нормативні межі. Ми вже знали, що PFAS широко розповсюджені в навколишньому середовищі, але я був здивований, коли дізнався, що велика частка джерел води перевищує рекомендації щодо питної води. Ми говоримо про понад 5 %, а в деяких випадках це перевищує 50 %», — говорить старший автор дослідження, професор Деніс О'Керролл у своїй заяві.

Використовуючи різні джерела, включаючи урядові звіти, бази даних і рецензовану літературу з усього світу, команда змогла створити понад 45 000 точок даних за 20 років.

Незважаючи на тривожні результати, О'Керролл підкреслив, що ці сліди PFAS були виявлені в джерелах, таких як греблі, а не в питній воді. Остання проходить через очисні споруди, які очищають воду для споживання. Деякі з цих установок навіть призначені для зменшення кількості хімічних речовин, таких як PFAS, ще до того, як вода потрапляє до наших кранів.

Однак не всі постачальники води регулярно вимірюють широкий спектр PFAS, які потенційно можуть міститися у нашій воді.

«Питна вода в основному безпечна, і я без вагань п'ю її. Я також не стверджую, що вода в пляшках краща, тому що це не означає, що вони зробили щось відмінне від того, що тече з-під крана. Але я, безумовно, вважаю, що моніторинг рівнів PFAS і забезпечення легкого доступу до даних варті того, щоб їх оприлюднювати», — додає О'Керролл.

Дослідження також виявило високі концентрації PFAS в Австралії, особливо в місцях, де в минулому використовували протипожежну піну. До них належать військові установи та пожежні тренувальні об'єкти.

Хоча багато країн зараз регулюють використання PFAS, не існує єдиного стандарту, який би поділявся всіма країнами світу. Наприклад, протягом останніх 20 років дві форми PFAS — PFOS і PFOA — зазвичай контролюються, але не в однаковій мірі. Наприклад, у США запропоновані ліміти для питної води на PFOS і PFOA становлять чотири нанограми на літр. В Австралії також регулюється третя хімічна речовина — PFHxS, а сума PFOS і PFHxS обмежена 70 нанограмами на літр. Це значно перевищує встановлений у США ліміт у 4 нанограми на літр для комбінованого вмісту PFOS і PFOA. На противагу цьому, Канада підраховує суму всіх PFAS і обмежує загальну кількість до 30 нанограмів на літр.

Згідно з результатами цього дослідження, 69 % зразків підземних вод з усього світу без відомого джерела забруднення перевищували встановлені в Канаді граничні норми для безпечної питної води. 32 % тих же зразків перевищили індекс небезпеки питної води США. 

Окрім кухонного посуду з антипригарним покриттям, одяг, косметика й інші предмети мають високий вміст PFAS, які можуть потрапляти в наш організм або в довкілля.

Зрештою, схоже, що водні ресурси світу можуть бути більш забрудненими, ніж вважалося раніше, здебільшого через відмінності в тому, як регулятори підходять до різних типів PFAS.

«Існує реальна невідома кількість PFAS, яку ми не вимірюємо в навколишньому середовищі. Комерційні продукти, такі як одяг та харчова упаковка, містять набагато більше PFAS, ніж ми думаємо. Це означає, що ми, ймовірно, недооцінюємо екологічний тягар, спричинений PFAS», — сказав О'Керролл.

О'Керролл та його колеги зараз намагаються розширити своє дослідження, щоб кількісно оцінити рівні ПФАС, що утворюються в комерційних продуктах, та їхню присутність у довкіллі. Крім того, вони сподіваються розробити технології деградації PFAS у системах питної води та знайти способи передбачити, куди хімікати потраплять у довкілля.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я.
Фото: Clemens Ratschan
Не стань браконьєром: як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я
7 хв на прочитання28 хвилин тому
Фото: Рixabay
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитання5 годин тому
Сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
Велетенські сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
2 хв на прочитання6 годин тому
Зображення згенероване ШІ
Щонайменше четверо людей загинули, понад 100 поранено: у США над Оклахомою пронісся торнадо
2 хв на прочитання7 годин тому
На заказнику Кременчуцького водосховища браконьєр "наловив" риби на 3 роки тюрми
1 хв на прочитання8 годин тому
На шляху до нульових викидів: як компаніям реалізувати стратегію Net Zero 
4 хв на прочитання9 годин тому
Цікаві ідеї оформлення дачного дворового умивальника (ФОТО)
2 хв на прочитання12 годин тому
Як легко позбавитися зайвого за правилом 90/90: лайфхак від експерта
2 хв на прочитання13 годин тому
Більше з GreenPost
Небезпека гемофільної інфекції
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитання13 хвилин тому
Фото ілюстративне
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитання51 хвилину тому
Аеропорт Кишинева закривають.
Фото ілюстративне
Аеропорт Кишинева закривають для проводжаючих, деталі
1 хв на прочитаннягодина тому
Помічники судді одягають маски, щоб налякати немовлят під час фестивалю накі сумо в храмі Сенсо-Ді в Токіо, Японія, 28 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитання2 години тому
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитання3 години тому
Чим підживити абрикос навесні — найкраще добриво
1 хв на прочитання3 години тому
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
1 хв на прочитання4 години тому
В Одесі викрили цех з незаконного пошиття «брендового» одягу
1 хв на прочитання9 годин тому