Догори
Дати відгук

«Терикон втратили»: наступ російської армії під Авдіївкою зупинився

У ЗСУ говорять про зменшення бронетехніки, що наступає, «воєнкори» визнають відсутність серйозних успіхів.

3 хв на прочитання14 Жовтня 2023, 20:17
Наслідки обстрілу Авдіївки Наслідки обстрілу Авдіївки
Поділитись:

Наступ російської армії під Авдіївкою, ймовірно, зупинився. У ЗСУ говорять про зменшення бронетехніки, що наступає, «воєнкори» визнають відсутність серйозних успіхів. Про це розповідають «Важливі історії».

На п'ятий день наступу російської армії під Авдіївкою українські військові фіксують значне зменшення бронетехніки, яка атакує їх позиції, повідомив представник Сил оборони групи «Таврія» ЗСУ Олександр Штупун.

«Противник на Авдіївку кинув усе, що мав, але чекаємо ще невеликого продовження», — сказав у суботу Штупун.

За словами голови правління Авдіївки Віталія Барабаша, ніч на суботу стала першою з початку наступу, коли росіяни не завдавали ракетних ударів по місту. При цьому обстріли позицій українських військових продовжуються, додав Барабаш. Росіяни ведуть наступ на південь та північ Авдіївки, застосовуючи дрони, артилерію, танки, РСЗВ й авіацію.

Скорочення числа російської бронетехніки може бути наслідком великих втрат. Два дні тому OSINT-аналітики оцінювали. російські втрати в кілька десятків танків і БТР. У п'ятницю аналітик Tatarigami_UA написав, що йому вдалося ідентифікувати 58 знищених, пошкоджених або покинутих одиниць бронетехніки в районі Авдіївки. Щонайменше 45 із них із високою часткою ймовірності належать російській армії.

У п'ятницю та суботу кілька російських «військових кореспондентів» та Z-каналів написали про проблеми, що виникли у росіян під час наступу під Авдіївкою.

З півночі від міста наступ йде з боку Красногорівки та Кам'янки, з півдня — в районі Північного, Водяного та Досвідченого, пише «Воєнкор» Юрій Котьонок. Ситуацію він називає складною і закликає не чекати «переможних реляцій про прориви та розгроми». Наступ поки що приніс «досить обмежені тактичні результати», зазначає Телеграм-канал «Військовий інформатор». Причиною «важких втрат і тривалих боїв» канал називає складний рельєф місцевості, велику кількість мінних полів та оборонних споруд ЗСУ та нестачу вогневих засобів у росіян. Про відсутність суттєвих успіхів пише і близький до Міноборони РФ канал «Рибар».

«По Авдіївці поки що успіхів не особливо. Терикон втратили», — повідомляє прокремлівський блогер Роман Сапоньков. Ідеться про терикон (пагорб із відходів видобутку вугілля) на північ від Авдіївки, який росіяни захопили у перші дні наступу. Втрату терикону підтвердили ще кілька російських джерел.

Проблеми російського наступу під Авдіївкою підтверджує й американський Інститут вивчення війни (ISW). У зведенні за 13 жовтня аналітики пишуть, що росіяни зазнали кількох невдач на околицях міста. Російська влада, ймовірно, намагається представити наступ під Авдіївкою й у деяких інших місцях як перехоплення російською армією оперативної ініціативи на фронті, вважають в ISW.

Також наступ на Авдіївку показав, що російська армія навчилася на своїх помилках — аналітики.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023