Догори
Дати відгук

Технологія майбутнього з минулого: волиняни проєктують і будують солом'яні будинки

Фахівець каже, що це однозначно теплий матеріал, у нього теплопровідність значно вища ніж у каменю.

1 хв на прочитання24 Червня 2021, 14:02
Всі фото: Суспільне Волинь Всі фото: Суспільне Волинь
Поділитись:

Волинянин, інженер-будівельник Сергій Качкало зводить будинки із соломи. Чоловік розповів Суспільному, що довго вивчав технологію виробництва, а нині втілює її.

Разом із колегою-інженером Юрієм Точинюком облаштували виробництво в Луцьку.

Для цього орендували та обладнали склад. Будинок із соломи волиняни складають із панелей: у спеціальний каркас під пресом вкладають солому, далі її стрижуть. Чоловіки використовують екологічні матеріали для будівництва: солому, дерево, саморізи, глину та вапно.

«Будинок із соломи складають із маленьких панелей, розмір метр на три, будівля витримує навантаження 8 тонн, її оздоблюють глиною та вапном. Це дає змогу захистити хату від шкідників, гризунів. Такий будинок витримує дію прямого вогню понад дві години», — каже Сергій Качкало.

Інженер Юрій Точинюк каже, що такі будинки можуть стояти десятками років: «У штаті Небраска такий будинок простояв 140 років і коли зняли шар глини, то побачили, що солома була в такому стані, наче покладена два дні тому».

На Волині будували житло із соломи ще 500 років тому, — розповідає науковець-будівельник Олександр Андрійчук. Фахівець каже, що це однозначно теплий матеріал, у нього теплопровідність значно вища ніж у каменю. Це легкий матеріал, що передбачає значно менше навантаження на фундамент. Швидкість зведення таких будинків буде в рази більшою. Щодо недоліків, то такий матеріал можна використовувати тільки в малоповерховому житловому будівництві: сільська місцевість, райцентр, поселення навколо великих міст.

До слова, в Україні прогнозують дефіцит сала.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
сім вагомих причин, щоб почати їсти фіолетову цибулю і поліпшити своє здоров’я.
Аграрії пояснили, чому ціна на цибулю значно перевищила минулорічну та чи очікувати її дефіцит  
1 хв на прочитанняВчора
Аква-ферма, яка намагалася відродити чорноморських устриць, працює сьогодні
1 хв на прочитанняВчора
Чотири способи визначити, наскільки яйця придатні в їжу
3 хв на прочитання18 Травня 2022
В Україні є корова, яка за добу дає майже 50 літрів молока
1 хв на прочитання18 Травня 2022
Мішок на голову і вивезли – на Херсонщині окупанти викрали фермера
1 хв на прочитання17 Травня 2022
ЄС допоможе відкрити для українського зерна «коридори солідарності» — Борель
2 хв на прочитання17 Травня 2022
Борна кислота - запорука шикарного врожаю огірків: як застосовувати копійчаний засіб
2 хв на прочитання17 Травня 2022
G7 закликала росію деблокувати порти України, ситуація з продовольчою кризою погіршується
1 хв на прочитання16 Травня 2022