Догори
Дати відгук

Тарифи на газ для населення зростуть

Але поки що на 7%

2 хв на прочитання22 Липня 2020, 18:17
Поділитись:

У липні оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК «Нафтогаз України» поставляє газ в рамках спеціальних зобов'язань (ПСЗ), становитиме 2,298 тис. грн за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і витрат на транспортування газу магістральними й розподільними трубопроводами), що на 7% більше, ніж у червні 2020 року. Про це йдеться в повідомленні компанії.

Зазначається, що загалом з початку року ціна на газ знизилася на 54%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року падіння вартості газу досягло 62%. Повідомляється, що ціни на головних європейських хабах в останню декаду червня і на початку липня почали зростати, досягнувши максимальних значень із середини травня. Стримуючими факторами для українських цін є значні запаси газу у вітчизняних сховищах і рекордний розрив між споживанням і пропозицією. Зокрема, станом на липень у ПСГ України накопичено понад 21 млрд куб. м газу, що на 42% вище показників минулого року.

"Проте, ціна все ще рекордно низька у порівнянні з попередніми періодами, і ми вже сьогодні можемо припустити, що в другому півріччі, в розпал опалювального сезону, вартість газу все одно буде нижчою, ніж у 2019 році. За попередніми розрахунками — на 20, а то і на 30%", - цитує пресслужба слова голови правління «Нафтогазу» Андрія Коболєва.

У пресслужбі нагадали, що із січня 2020 року оптова ціна на природний газ в рамках спеціальних зобов'язань розраховується згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 17 від 24 січня 2020 року. Основним індикативом при цьому є фактичні результати біржових торгів, які проходили з 1 по 22 число розрахункового місяця на найбільшому в Європі газовому хабі (ТТF).

Однак у березні на внутрішньому ринку з'явився новий ліквідний ціновий індикатор. «Оператор газотранспортної системи України» (ОГТСУ) провів тендер на закупівлю газу на період постачання березень-грудень 2020 року, і торги продемонстрували, що в Україні наявна значна конкуренція, яка призводить до зниження оптових цін на купівлю-продаж газу.

Відповідно, при розрахунку ціни газу для населення на травень «Нафтогаз», як і у квітні, обирав з двох можливих опцій: розрахованої за Постановою КМУ і середньозваженої ціни переможців за результатами торгів на постачання газу ОГТСУ.  

Тим часом, “Нафтогаз” змінює прейскурант для промисловості з 1 серпня.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора
Енергоатом Посилення співпраці Атомна галузь
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Зображення згенероване ШІ
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
Хімічний індустріальний парк Рівне Відновлювальні джерела енергії
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня: діють обмеження споживання на Харківщині та Дніпропетровщині
1 хв на прочитання13 Квітня 2024
Графіки, відключення та пошкодження: ситуація в енергосистемі на 11 квітня
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Зруйновано Трипільську ТЕС - "Центренерго" втратило 100% генерації
1 хв на прочитання11 Квітня 2024