Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Танк зі зручностями для Путіна: у Росії сконструювали машину для евакуації президента за умов міських боїв

Танк зі зручностями для Путіна: у Росії сконструювали машину для евакуації президента за умов міських боїв

На борту передбачено санвузол, міні-кухня і місце для кухаря, а також простір для особистої охорони.

5 хв на прочитання05 Березня 2023, 20:47
КШМ Ладога КШМ Ладога
Поділитись:

Деякі експерти припускають, що спеціально для Володимира Путіна було створено спеціальний танк. Точніше, важку броньовану командно-штабну машину. Ось що виданню «Далі буде» на умовах анонімності розповіло джерело у сфері російського оборонно-промислового комплексу.

У 2019 році Уральському КБ транспортного машинобудування, що входить до корпорації «Уралвагонзавод» (який, своєю чергою, є частиною держкорпорації «Ростех»), було дано дослідно-конструкторське завдання під кодовою назвою «Бастіон». На виході мала вийти командно-штабна машина (КШМ), виконана на платформі «Армата», а якщо точніше — на основі важкого бронетранспортера БТР Т-15. Свого часу УВЗ пропонував близько 25 різних машин на цій платформі. Міноборони зацікавили лише танк, важкий БТР та БРЕМ (броньована ремонтно-евакуаційна машина). КШМ у цьому списку не було.

Подібні машини в Росії зазвичай робили на більш легкій базі: на основі БМП чи тягача МТ-ЛБУ. При цьому командири їх не шанували і в приватних розмовах говорили, що в бою ніколи на них не сядуть, оскільки це дуже помітна і легка ціль. Тому в танкових підрозділах командир батальйону чи полку зазвичай керував боєм не з КШМ, а зі свого командирського танка.

Найбільшого поширення КШМ отримали в артилерії, у вигляді машин керування вогнем. Але артилеристи навіть САУ «Коаліція» відмовилися ставити на платформу «Армата». Навіщо їм штабна машина на такій базі? Вартість цієї платформи надзвичайна! Так журнал «Озброєння й економіка», що видається Російською академією ракетних та артилерійських наук, близько 10 років тому озвучував вартість 450 млн за машину в рублях (близько 10 млн доларів США за курсом того часу). Це в 4-4,5 рази більше, ніж коштував тоді новий танк Т-90А і майже в 7-8 разів дорожче за модернізований Т-72Б3.

У керівництві «Уралвагонзаводу» ходила інформація, що замовником КШМ виступали зовсім не військові, а Управління справами президента РФ або навіть безпосередньо ФСТ. Тобто це мала бути зовсім не звичайна командирська машина для поля бою, а справжній «членовоз» для перших осіб. Таким колись, ще в горбачовську епоху, задумувалася спеціальна командно-штабна машина «Ладога», яка через свою захищеність від радіації згодом дуже стала в нагоді ліквідаторам катастрофи в Чорнобилі. Та за своїм прямим призначенням ця машина ніколи не використовувалася. Сьогодні один із екземплярів можна бачити у парк-готелі «Патріот» у Кам'янську-Шахтинському.

У результаті на УВЗ справді було розроблено модель командно-штабної машини «Бастіон». У 2021 році на День танкіста прототип нової машини ніби ненароком засвітили в одному зі святкових роликів. З цього відео вдалося зробити кілька порівняно чітких знімків.

Як бачимо, машина відрізнялася від БМП Т-15 відсутністю бойового модуля з ракетно-гарматним озброєнням. Відразу впадає в око посилений динамічний захист на бортах «Бастіону». На цій КШМ вона стала двошаровою. Тобто блоки розташовані у два шари, замість одного, як це було раніше — можливо, тому, що колишня конструкція була не ефективна проти сучасних засобів ураження. Ще одна зміна системи захисту машини — нові блоки активного захисту РЛС КАЗ «Афганіт» у носовій частині корпусу. Крім того, ми можемо спостерігати штатний комплекс системи електромагнітного захисту (СЕМЗ).

Зрозуміло, що це був ще не остаточний вигляд. Зокрема, на машині майже повністю відсутнє обважування з протикумулятивних ґратчастих екранів. Але захист і без нього вразить будь-якого фахівця. Переважна кількість бронебійних боєприпасів буде безсилою перед лобовою бронею КШМ. А кутова конструкція, що прикриває вихлоп, легко витримає таранний удар у стіну завтовшки дві цеглини.

За словами співрозмовника, який брав участь у розробці проекту, «Бастіон», окрім традиційно-високих вимог щодо захисту від практично всіх можливих засобів ураження, забезпечує своєму господарю належний рівень комфорту.

Джерело видання розповідає, що на борту передбачений санвузол, міні-кухня і місце для кухаря, і, звичайно ж, простір для особистої охорони, ну, а для особи, що охороняється, в технічному завданні була прописана установка крісла фірми «Ямагучі», вартість якого сягає півтора мільйона рублів. Розробку інтер'єру було покладено вже не на «танкістів» з УВЗ, а на спеціалізовану проектну організацію під дахом Міноборони РФ.

За інформацією «Далі буде», всього було виготовлено два такі надзахищені апарати. Можна припустити, що створювалися вони на випадок необхідності термінової евакуації перших осіб по землі. Адже до аеропорту чи залізничної станції у разі міських боїв ще треба якось дістатися.

Також нагадаємо, що, розпочавши «спецоперацію», Путін припустився трьох прорахунків — екс-посол США в Україні.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
24 квітня свято Всесвітній день захисту лабораторних тварин Проти вівісекції
24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції
4 хв на прочитання40 хвилин тому
Антарктида Вулкан Природа Дорогоцінний метал
В Антарктиді вулкан вивергає золото: щодня виходить по 6 тисяч доларів
1 хв на прочитаннягодина тому
Досвідчені дачники Корисні поради Будяки
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Компостер власноруч: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання2 години тому
6 продуктів, які уповільнять старіння після 40 років
3 хв на прочитання3 години тому
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитання8 годин тому
Гортензія волотиста Sundae Fraise здатна прикрасити посадки з хвойних і листопадних рослин (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд, які були укріплені спеціальними платформами
1 хв на прочитанняВчора