Догори
Дати відгук

Ситуація з полоненими «азовцями» вже зовсім критична — Максим Жорін

Ми зобов’язані ставити питання, коли почнуть обмінювати бійців «Азову» і скільки командири залишатимуться в Туреччині.

3 хв на прочитання02 Травня 2023, 01:13
Поділитись:

Ситуація з полоненими «азовцями» вже зовсім критична. Про це розповідає третій командир полку «Азов», старший лейтенант Національної гвардії України Максим Жорін.

«Їх майже не віддають у обмінах, тримають в жахливих умовах, не лікують. Ми навіть не знаємо, в якому вони стані», — говорить Жорін.

Він також нагадує, що в полоні — хоча і з покращеними умовами — також перебувають і ті «азовці», кого відправили до Туреччини, «і ми маємо про це говорити».

Відповідаючи на запитання, як почуваються командири «Азову», які зараз інтерновані в Туреччині, Жорін сказав, що вони відмовились від того, щоб до них могли приїздити дружини, оскільки вважають це несправедливим щодо тих «азовців», які позбавлені такої можливості, перебуваючи в полоні в РФ.

Також Жорін наголосив, що в Україні багато солдатів, сержантів та молодших офіцерів, хто хоче воювати, знищувати ворога, але так багато вищих офіцерів, які можуть безпосередньо повести бригади в бій і мають такий досвід бойових дій, як, наприклад, легендарний командир «Азову» Денис Прокопенко (Редіс).

«І оскільки він людина справи, він не може сидіти без діла. Ну звичайно, їх всіх це дуже ложить — те що вони бачать, що відбувається, і не можуть на це повпливати», — говорить Максим Жорін.

Він нагадує, що «кум Путіна» Віктор Медведчук був обміняний на «азовців», зокрема на «Редіса» та «Калину», проте Медведчук «по Росії ходить якби вільно, він не інтернований, а наші командири інтерновані в Туреччину».

Жорін переконаний, що нема жодних письмових зобов’язань щодо утримання командирів «Азову» в Туреччині до кінця війни.

«Я навіть не бачив заяви російської сторони, що вони там повинні бути. Для мене це питання чому вони досі там», — говорить він.

«Азовець» наголошує, що під час контрнаступу ЗСУ ці командири могли би принести неоціненну користь.

«Це все просто би підняло ймовірність успішного виконання бойової задачі на 50-60 %. Тому що ви ж не забувайте: є досвід бойових дій, а є ще військовий авторитет, і цього у нас в військах дуже мало. Не знаю, з ким я можу порівняти військовий авторитет Дениса Прокопенка — ви можете кожного бійця спитати: подобається йому «Азов», не подобається, але всі знають, хто такий Денис Прокопенко, як він воює, як він може воювати», — говорить Жорін.

Він вважає, що якщо зараз «азовців» нема в списках на обмін, то принаймні можна повернути командирів перед контрнаступом, під час звільнення частини території захопити полонених і «витримати більш жорстку позицію, щоб повернути своїх хлопців та дівчат».

Жорін переконаний, що це питання політичне, а не військове, тобто це «питання відносин української сторони з російською стороною, як вони домовлялися».

Принагідно нагадаємо, що теракт в Оленівці був погоджений російською владою — «азовець» (ВІДЕО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023