Догори
Дати відгук

Символ надії, служіння і самотності: 7 серпня відзначаємо День маяка

Це день працівників засобів навігаційного обладнання узбережжя великих водойм у вигляді капітальної споруди.

5 хв на прочитання07 Серпня 2024, 10:22
Фото: photopole Фото: photopole
Поділитись:

7 серпня відзначаємо День маяка. Це день працівників засобів навігаційного обладнання узбережжя великих водойм у вигляді капітальної споруди.

Започаткували відзначення свята у Сполучених Штатах Америки. Там його возвели у ранг національних. Пам’ятний день був заснований Конгресом США в 1989 році на ознаменування 200-річчя закону, який передбачав встановлення та обслуговування маяків, якорів, буїв та громадських пірсів як важливої приморської інфраструктури.

Відтоді протягом усього першого тижня серпня радіоаматори в Америці взяли собі за правило облаштовувати портативні станції на маяках і намагатися встановити зв’язок один з одним. Ця традиція з одного дня розтяглася спочатку на вікенд, потім ще на кілька днів, і тепер відома як Національний тиждень маяків США.

У Великій Британії Асоціація доглядачів маяків проводить Міжнародні дні спадщини маяків у ті самі вихідні, що й американці відзначають своє свято у серпні. Їхня мета полягає в тому, щоб заохотити керівників, доглядачів і власників маяків відкривати будівлю і господарство світлової станції та пов’язані з ними центри для відвідувачів, широкої громадськості. Робиться усе це з метою підвищення популярності маяків, легких суден та інших навігаційних засобів і збереження морської спадщини. До Британії і США у відзначенні Дня маяка пізніше доєдналися скандинавські країни і ще низка морських держав. Так свято стало міжнародним.

Фото: photopole

Коротка історія маяка

Маяки будувались з давніх давен. Найвідомішим в історії є маяк, що став одним з семи чудес світу — Александрійський маяк, побудований в 3 столітті до н. е.

А потім і греки, і фінікійці вогнями кострищ позначали для мореплавців небезпечні проходи. З часом конструкції маяків ускладнювалися для ефективної навігації, як джерело світла використовували кам’яне вугілля, ріпакову олію, гас.

Найстарішим існуючим маяком у світі вважається маяк Ла-Корунья в Іспанії, датований бл. 20 р. до н. е. Римський маяк, розташований на скелях Дувру у Великій Британії, був побудований в 40-у році нашої ери.

Важливим етапом розвитку оптичного оснащення маяків став винахід в 1820 році лінз Френеля, що дозволили значно збільшити інтенсивність світлових пучків.

Удосконалювалася базова конструкція, з’явилося декілька типів маяків. Перший річковий плавучий маяк з’явився в 1729 році в гирлі Темзи, а через 60 років, в Північному морі, перший морський плавучий маяк.

Значний внесок у вдосконалення конструкції маяків був зроблений на початку ХХ століття шведським ученим Густавом Даленом. Він винайшов сонячний клапан. Пристрій дозволив автоматизувати роботу маяків. Він вмикав маяк вночі і вимикав при сонячній погоді. Відтоді необхідність в доглядачах маяків практично відпала, їх завдання звелося до екстреного ремонту обладнання.

У наші дні маяки керуються машинами та дистанційним наглядом. Автоматичні датчики визначають, чи в повітрі є зайва волога. І якщо так, включаються протитуманні сигнали. Радіосигнали використовують для зв'язку з кораблями.

Традиції та звичаї свята

У цей день проводяться різноманітні заходи, пов’язані з маяками:

  • Екскурсії: Багато маяків відкривають свої двері для відвідувачів, пропонуючи екскурсії та можливість дізнатися більше про їхню історію та функціонування.
  • Освітні програми: Організовуються лекції та семінари про історію маяків, їхню роль у навігації та сучасні технології.
  • Фотовиставки: Проводяться виставки фотографій маяків, які демонструють їхню красу та різноманітність.
  • Морські фестивалі: У прибережних містах часто організовують фестивалі з морською тематикою, де маяки є центральним елементом.
  • Благодійні акції: Проводяться заходи зі збору коштів на реставрацію та збереження історичних маяків.

Якщо ви небайдужі до теми маяків, то всередині історичної споруди, яка вабить легендами і потужним символізмом, навіть можна пожити. Великий вибір розміщення в маяках доступний у Хорватії, Франції та Великій Британії.

Фото: photopole

Свято маяка в Україні

В Україні, яка має довгу берегову лінію вздовж Чорного та Азовського морів, Міжнародний день маяка також відзначається. Особливу увагу приділяють таким відомим маякам:

  • Воронцовський маяк в Одесі
  • Тендрівський маяк на Херсонщині
  • Ялтинський маяк у Криму
  • Євпаторійський маяк у Криму
  • Херсонеський маяк у Севастополі

Цього дня в Україні проводяться екскурсії на діючі маяки, організовуються виставки та лекції про історію українських маяків та їхню роль у розвитку морської галузі країни.

Фото: photopole

Символізм маяка

Маяк – один із поширених символів у культурах різних народів.

Утилітарне призначення маяка полягає у позначенні, а в темний час доби ще й у освітленні шляху кораблям. Це робить маяк символом вибору правильного шляху, безпеки та надійності. А саме призначення маяка символізує служіння та допомогу у подоланні небезпеки. У зв'язку з цим найчастіше маяк стає символом досягнення мети і завершення непростого шляху.

Образ маяка на скелі, оточеній бурхливим морем, перетворює його на «стійкого солдата». Стоїть він гордо і непорушно, незважаючи на сили стихії, незмінно несе свою нелегку службу: освітлює шлях морякам і попереджати їх про небезпеку. Стійкість маяка дарує надію і з'являється ще одне смислове розуміння символу – крізь труднощі та мінливості долі йти вперед: «на світло маяка».

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost
Хірурги безоплатно оперуватимуть дітей з вадами обличчя та кінцівок. Фото ілюстративне
На Закарпатті американські хірурги безоплатно оперуватимуть дітей з вадами обличчя та кінцівок
1 хв на прочитання44 хвилини тому
Права людини та верховенство права.
ФОТО ілюстративне
Права людини та верховенство права: Україна розпочала переговори з ЄС
3 хв на прочитання2 години тому
Викрито факти заволодіння грошима сільгоспвиробників на мільйони грн
Ретельно готували злочини: викрито нові факти заволодіння грошима сільгоспвиробників на десятки мільйонів гривень
2 хв на прочитання3 години тому
Законопроєкт «Про державний аграрний реєстр»
Рада 267-ма голосами підтримала законопроєкт «Про державний аграрний реєстр»
2 хв на прочитання4 години тому
Дослідження: витрати споживачів на ліки зросли до 3,6 млрд дол. за рік через зростання цін
1 хв на прочитання6 годин тому
Кілька років і 4 млрд грн треба, щоб світлофори у Києві працювали на автономному живленні
1 хв на прочитання9 годин тому
Найбільш заразний: світом шириться новий штам COVID-19
2 хв на прочитання11 годин тому
Сковороду накрити кришкою та дорахувати до десяти: яєчня з пармезаном — простий і швидкий сніданок
1 хв на прочитання11 годин тому