Страва дитинства: молочний кисіль без підступних комочків

2 хв на прочитання28 Лютого 2023, 21:47

Основа киселю може бути не тільки молочною

Такий напій пили наші бабусі та дідусі, залюбки п'ємо його й ми, тим паче, що на приготування витрачається кілька хвилин. Головний компонент – крохмаль, надає напою густоти. Для приготування молочного киселю не потрібно жодної підготовки.

1

Беремо каструлю з нержавіючого матеріалу. Щоб молоко під час кип'ятіння не пригоріло, обполіскуємо її холодною водою. Ставимо молоко на вогонь (900 мл) та згодом знімаємо кип'ячене молоко з плити.

2

У склянку засипаємо картопляний крохмаль та заливаємо 100 мл молока, що залишилися. Перемішуємо, щоб не утворилися грудочки.

«Якщо взяти крохмалю по мінімуму, вийде густий напій. А варто підмішати його більше, вийде чудовий десерт – майже желе, яке можна їсти ложкою»

3

У каструлю з молоком додаємо цукор і повертаємо на плиту. Вмикаємо повільний вогонь і помішуємо молоко до повного розчинення цукру. За бажанням додаємо трішки ванілі.

4

Робимо в молоці ложкою вихор та вливаємо повільною цівкою крохмаль. Доводимо до кипіння, помішуючи постійно ложкою. Щойно молочний кисіль почне густіти, одразу ж знімаємо з вогню. Якщо суміш довго кип'ятити, то кисіль може вийти рідким, у ньому можуть утворитися грудочки.

5

В залежності від густоти, вибираємо форму. Рідкий кисіль розливаємо в чашки, дуже густий – у форми або тарілки.

6

Остиглий кисіль поливаємо апельсиновим джемом або варенням, зверху посипаємо тертим шоколадом і прикрашаємо листком м'яти.

Основа киселю може бути не тільки молочною, але і фруктовою, ягідною, на вівсяних пластівцях і навіть овочах (наприклад, гарбузі та моркві), які заварюють крохмалем. Можна зварити ароматний кисіль з компоту, консервованої вишні або полуниці.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: