Догори
Дати відгук

Стоматологи назвали 8 помилок при чищенні зубів, які роблять майже всі

Рекомендована тривалість чищення зубів – дві хвилини

3 хв на прочитання05 Грудня 2022, 15:00
Поділитись:

Щоб зберегти зуби білими, міцними та здоровими, треба чистити їх двічі на день – це ми всі знаємо з дитинства. Але чи правильно ми їх чистимо? Перевірте, чи не допускаєте ви одну з найпоширеніших помилок, які зводять весь ефект чищення нанівець.

ЧИСТИТИ ЗУБИ НЕДОСТАТНЬО ДОВГО

Рекомендована тривалість чищення зубів – дві хвилини, але майже ніхто не дотримується цієї рекомендації. Більше того, як показало дослідження, проведене фахівцями Школі стоматології Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, навіть люди, які були впевнені, що приділяють чистці зубів достатньо часу, насправді витрачали не більше 30 секунд. Це досить одноманітне і нудне заняття, і в більшості випадків ми не можемо правильно оцінити час, який на нього витрачаємо – і тому краще встановити таймер або хоча б рахувати про себе до ста двадцяти. Повільно рахувати.

ЧИСТИТИ ЗУБИ ЗАНАДТО ІНТЕНСИВНО

Перевірте, чи не надто сильно ви тиснете на зуби в процесі чищення? Занадто сильне натискання на зубну щітку не допоможе вам зробити зуби чистішими: наліт, який ми видаляємо в процесі, досить тонкий. А от пошкодити емаль та ясна можна запросто – не робіть так.

НЕПРАВИЛЬНО ТРИМАТИ ЩІТКУ

Від того, під яким кутом ви тримаєте зубну щітку, також залежить здоров’я ваших зубів. Оптимальний нахил – під кутом 45 градусів, і єдиний виняток – електричні зубні щітки, які встановлюють необхідний нахил. Виправляйте свій та вчіть дітей правильно тримати щітку!

КОРИСТУВАТИСЯ ЩІТКОЮ ІЗ ТВЕРДОЮ ЩЕТИНОЮ

Думаєте, що зубні щітки з м’якою щетиною це тільки для ніжок? Стоматологи з вами не погоджуються. Зубні щітки твердої і навіть середньої жорсткості, як правило, можуть завдати мікротравми м’яким тканинам ясен, а також не можуть проникнути в «кишеньки» біля коріння зубів і видалити наліт, який накопичується в цих місцях. Наступного разу, коли змінюватимете зубну щітку, вибирайте м’яку.

ВИБИРАТИ ЗАНАДТО ВЕЛИКУ ЩІТКУ

Розмір теж має значення – причому в більшості випадків краще, щоб він був меншим. Занадто велика головка зубної щітки не зможе отримати доступ до віддалених зубів та інших важкодоступних місць рота – і тому краще користуватися невеликою щіткою.

ЗАНАДТО РІДКО МІНЯТИ ЗУБНУ ЩІТКУ

Чотири рази на рік рекомендують стоматологи міняти зубну щітку. Вологе середовище сприяє розмноженню бактерій і з часом щітка не допомагає видаляти небезпечні мікроорганізми з порожнини рота, а навпаки, додає їх зверху – ніякої користі, тільки шкода!

НЕ КОРИСТУВАТИСЯ ЗУБНОЮ НИТКОЮ

Ви думаєте, зубна нитка потрібна для того, щоб видаляти шматочки їжі, що застрягли між зубами, а в інших випадках користуватися нею ні до чого? Стоматологи вважають інакше і рекомендують щоразу після чищення зубів додатково використовувати зубну нитку – щоб видалити наліт, що скупчився між зубами. Кожен день.

ПРОПУСКАТИ ВЕЧІРНЄ ЧИЩЕННЯ ЗУБІВ

Більшість з нас чистять зуби вранці, але багато хто регулярно пропускає вечірню чистку зубів – і тим самим практично зводять нанівець всі зусилля. Зубний наліт, що утворився за день, за ніч може завдати шкоди зубам та яснам – і ранкове чищення вже нічим не допоможе. Не лінуйтесь!

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитаннягодина тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання2 години тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання2 години тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання3 години тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання4 години тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання5 годин тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання6 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання7 годин тому