Догори
Дати відгук

Стане справжнім переворотом у стоматології: в Японії навчились вирощувати зуби

Дослідники виявили певний ген.

1 хв на прочитання24 Серпня 2023, 15:00
Поділитись:

Науковці розробили спеціальний препарат.

Якщо він себе зарекомендує добре – це може стати справжнім переворотом у стоматології. Люди зможуть відмовитися від протезів, імплантів та вирощувати власні нові зуби. Це будуть треті за рахунком після молочних і корінних.

Передусім ліки призначені для людей, у яких через вроджені фактори набір корінних зубів є неповним. Це явище називають анодонтією.

Дослідники виявили певний ген. Його відсутність збільшувала кількість зубів у мишей. А білок, що синтезується цим геном, під назвою USAG-1 обмежував ріст зубів. Дослідницька група на чолі Катсу Такахаші розробила антитіло, здатне блокувати функцію білка, що обмежувала ріст зубів.

 

Учені встигли провести експеримент на мишах із вродженою малою кількістю зубів. Їм давали ліки, внаслідок чого у них прорізувалися нові зуби.

Науковці взяли для дослідження препарату тхорів. У них виріс додатковий сьомий передній зуб. Він ріс між уже наявними зубами та мав ту ж форму, що й інші. Вчені підсумували, ліки сприяють утворенню зубів третього покоління.

Вчені ведуть активну підготовку дослідження препарату за участі людей. Щойно підтвердять, що він не шкодить організму, його почнуть використовувати у лікуванні дітей віком від двох до шести років, у яких діагностують анодонтію.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.