Стали відомі результати масштабного дослідження щодо булінгу в українських школах

3 хв на прочитання16 Липня 2024, 15:38
51,3% опитаних учнів зазначили, що коли-небудь стикалися з булінгом

51,3% опитаних учнів зазначили, що коли-небудь стикалися з булінгом

Міністерство освіти і науки України підтримало проведення загальнонаціонального репрезентативного дослідження «Булінг та толерантність у закладах освіти після 24 лютого 2022 року». Дослідження, проведене в листопаді 2023 — січні 2024 року, охопило 5576 учнів 5–9 класів (віком 10–14 років) з усіх регіонів України, крім тимчасово окупованих територій, пишге МОН. 

Мета — виявити рівень поширеності булінгу серед школярів, його видів і причин, а також змін після початку повномасштабного вторгнення росії.

Ключові результати:

1. Поширеність булінгу:

2. Різновиди булінгу:

3. Основні приводи для булінгу:

4. Звернення по допомогу:

5. Реакція школи на булінг:

6. Залученість дорослих до булінгу:

Дослідження виявило низку проблем, зокрема недостатню реакцію вчителів на випадки булінгу та потребу учнів у психологічній підтримці.

Результати дослідження буде використано для вдосконалення політики протидії булінгу в українських школах, розроблення ефективних механізмів реагування на такі випадки та створення безпечного освітнього середовища для всіх учнів.

Дослідження проведено аспіранткою Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, гостьовою дослідницею Прінстонського університету Анастасією Мельниченко та кандидаткою економічних наук, доценткою кафедри соціальної роботи та реабілітації Наталею Тілікіною методом онлайн-опитування через платформу «Qualtrics».

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: