Догори
Дати відгук

"Справжній спалах коронавірусу може трапитися за 4-5 днів": інтерв'ю з провідним епідеміологом України Людмилою Мухарською

Пік захворюваності в Україні можна очікувати приблизно за три тижні

8 хв на прочитання20 Березня 2020, 10:45
Людмила Мухарська. Фото з її Facebook-сторінки Людмила Мухарська. Фото з її Facebook-сторінки
Поділитись:

Справжній спалах захворюваності на COVID-19 в Україні може статися уже на початку наступного тижня, а пік захворюваності варто очікувати приблизно через три тижні. Такі терміни можливого поширення пандемії на наших територіях озвучила відомий епідеміолог, колишня директорка Департаменту організації санітарно-епідеміологічного нагляду МОЗ Людмила Мухарська в інтерв’ю GreenPost.  


Мухарська Людмила Мирославівна закінчила санітарно-гігієнічний факультет Київського медичного інституту. Працювала лікарем-бактеріологом, лікарем-епідеміологом в СЕС МОЗ України. Пізніше була директором Департаменту організації санітарно-епідеміологічного нагляду МОЗ України, а також першим заступником Головного державного санітарного лікаря України. Очолює Всеукраїнську спілку громадських організацій "Українська санітарно-епідеміологічна спілка". Має звання лікаря вищої категорії та Заслуженого лікаря України.


Світ розділився на песимістів та оптимістів. Одні вірять, що пандемію обов’язково буде подолано, а інші пророкують найгірші сценарії для людства. Розкажіть, яке Ваше ставлення до ситуації в Україні та у світі навколо пандемії коронавірусу?

Перше, що хочу порадити всім і кожному – це зберігати спокій. Хочу нагадати всім, що це не перша пандемія. Востаннє  ми були свідками пандемії так званого свинячого грипу (відомі, як H1N1, H1N2, H3N1, H3N2, та H2N3 – ред.)  у 2009 році. Зараз у світі оголошено нову пандемію. Країни, які межують з Україною, мають певну кількість зареєстрованих випадків захворювання. Їх там більше, ніж у нас. Станом на сьогодні в Україні  хворих менше 20 осіб, але кількість зростає, тому Всесвітня організація здоров`я рекомендує країнам тимчасово обмежувати в`їзд на свою територію. Ситуація потребує певних зусиль аби стати керованою і зменшити ймовірність поширення вірусу, адже досі немає вакцин чи дієвих засобів для лікування коронавірусу.

Єдиний вихід – максимальна карантинна ізоляція населення від джерел поширення вірусу. 

Чи вчасно Україна відреагувала? Ми встигли із введенням карантину чи масштабного зараження не уникнути?

Не берусь давати таких оцінок.  Час покаже. Добре, що в Україні поки що немає великої кількості зареєстрованих хворих чи смертей. Будемо сподіватись, що карантин «спрацює» і  вдасться уникнути великої кількості заражень. Україна діє згідно із затвердженими протоколами Всесвітньої організації охорони здоров'я, а не займається винайденням своїх «рецептів» боротьби.

Чи доцільно було в Україні вводити обмеження пересування громадян у транспорті і рух самого транспорту?  Наскільки грамотно, на  Вашу думку, вводились обмежувальні заходи для громадян?

Основне завдання – обмежити контакт людей між собою. Приміром у метро, коли люди пересуваються буквально «обличчя в обличчя». Замість метро влада передбачила користування наземним транспортом з мінімальною кількістю пасажирів в салоні. Хороша ідея. На практиці не виходить. Все перетворюється на транспортний колапс. Його ми  вже побачили у столиці.

Ці вимушені просторові контакти між пасажирами і тиснява просто перемістились із метро у наземний транспорт. Хоча  під час карантину навіть на зупинках люди мать стояти на відстані хоча б на метр один від одного.

Є інший аспект – на відкритому повітрі вірус розсіюється швидко, і його концентарція невелика.  Згідно низки досліджень контакт із хворим має бути не тільки близьким, а й відбуватись приблизно 15 хвилин. Якщо людина контактувала із хворим на відкритому повітрі протягом декількох секунд чи хвилини, то не факт, що відбудется інфікування.

У суспільстві побутує думка, що реальна картина захворюваності на коронавірус насправді інша: хворих набагато більше, ніж дає офіціна статистика. Як би Ви прокоментували таке твердження? 

Це лише припущення. Ніхто не скаже зараз точної кількості хворих на коронавірус, але те, що їх значно більше – не викликає сумнівів. Зараз фіксуються люди, які вже хворі і встигли рознести збудник, а їх потрібно знаходити і лікувати ще на початковому етапі інфікування. Українці продовжують масово повертатися з-за кордону. Хворих можна виявити лише через декілька днів після повернення, і лише після того, як вони звернулись за медичною допомогою. А вірус живе в організмі до 14 днів. Звичайно, примусово ізолювати всіх туристів нереально, але якби усім, хто перетинає кордон робили тестування, а не просто міряли температуру, то ефективність була б у рази вищою.

 

За Вашими спостереженнями, коли слід у нашій країні очікувати піку захворюваності на коронавірус?

Як я вже казала, українці продовжують повертатися з країн, де інфекційна ситуація гірша, ніж у нас. Максимальний інкубаційний період цього виду вірусу – 14 днів, а середній – 5-6 днів.

Тому приблизно за 5-6 днів (ред.: 24-25 березня; розмова відбулася 19 березня) ми цілком можемо мати перший спалах захворюваності на коронавірус в Україні. Далі, додамо ще приблизно 2 тижні, і можемо очікувати пік захворюваності на коронавірус у країні.                                            

Влада закликає українців до посиленого маскового режиму. Зокрема, у столиці всі, хто користуються громадським транспортом, зобов'язані  носити маски. Наскільки такі методи доцільні?

Тут багато нюансів. По-перше, здоровій людині медична маска на вулиці в принципі непотрібна. Її варто носити людині, яка хвора, яка активно кашляє, має нежить тощо. Крім того, маску мають носити люди, які контактують із хворими – медичний персонал чи родичі, які доглядають за хворими вдома. Для лікарів і медичного персоналу передбачені респіратори та інші засоби індивідуального захисту. По-друге, маски потрібно носити правильно. Те, що ми зараз бачимо на вулицях, у транспорті чи навіть у високопосадовців – нерідко далеко від вимог і правил.  

Маска повинна закривати рот і ніс, щільно прилягати до обличчя, щоб потоки повітря не могли «виносити» вірус за межі маски при чханні чи кашлі.  Її потрібно правильно знімати, не до її зовнішньої поверхні. Не можна застосовувати маску вдруге, навіть якщо ви її носили 5 хвилин. І звичайно, потрібно змінювати маску у випадку якщо вона стала вологою або як мінімум раз на 2-4 години.

Не можна носити маску лише на роті, чи на бороді чи на шиї, а потім одягати на обличчя – це буде просто зіпсована маска, а в той час вона комусь вкрай необхідна. У світі справді є дефіцит з ними.

Потрібно носити саме медичну маску або респіратор, чи багаторазова, приміром, марлева саморобна пов'язка також підійде?

Щодо ефективності марлевих пов'язок – жодних досліджень не проводилось.  Це такий собі пострадянський лайфхак у нашому виконанні. Одноразова – надійніше.

А як щодо захисту рук та очей від коронавірусу? Які засоби слід використовувати?

Руки мити потрібно мити завжди. Зараз особливо ретельно. У громадських місцях  можна захищати їх латексними одноразовими рукавичками, але знімати їх потрібно, не торкаючись зовнішньої сторони і, звісно, правильно утилізувати. Просто кидати у смітник – це не вихід, ви рознесете заразу далі.  У медичних закладах є для цього спеціальний механізм утилізації, а от для побутових умов – поки що немає. Рекомендую, принаймні, надійно запакувати ці рукавички у декілька одноразових герметичних пакетів і потім викинути.  Що стосується очей, то у медиків є спеціальні окуляри з комплекту індивідуального захисту. Пересічним громадянам просто рекомендую не торкатися  обличчя і очей руками, і якомога частіше їх мити.


 

Говорять, що цей вид вірусу гине при +27 градусах і вище. Це правда?

Науковці продовжуть досіджувати це питання. Відомо, що цей вид вірусу краще зберігає свою активність при низьких температурах, ніж при високих. Але врахуйте, що у країнах де зараз вирує вірус – це Іспанія, Італія та Китай – надто низьких температур не було, та й нормальна температура тіла людини 36,6, тобто, якщо б 27 градусів було достатньо, то збудник не поширювався б настільки масово. Інша річ – це рівень природного ультрафіолетового випромінювання, коли його кількість з настанням тепла збільшиться, то, найімовірніше, вірус буде поводити себе інакше.

А як Ви особисто захищаєте себе та свою родину від коронавірусу? Чи є у Вас якійсь лайфхаки?

Жодних лайфхаків (усміхається – ред.).  Я дуже часто мию руки та максимально обмежую соціальну активність. Намагаюсь не користуватися транспортом, більше ходжу на свіжому повітрі. А ще рекомендую оточуючим вживати побільше фруктів та овочів, питної води і зберігати гарний настрій.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.