Догори
Дати відгук

«Спецоперація Росії в Україні закінчилася»: кремлівська пропаганда

Тези про протистояння Росії та Заходу «зрозуміліші» росіянам.

2 хв на прочитання03 Червня 2022, 15:04
Поділитись:

До кінця третього місяця вторгнення у мовленнєвих конструкціях, якими користуються російські телевізійні пропагандисти, все частіше вказується, що «Росія насправді воює не з Україною, а з НАТО та Заходом». Про це розповідає «Медуза».

«Настав час визнати: можливо, «спецоперація» Росії в Україні закінчилася. Почалася справжнісінька війна, причому війна третя світова. Ми змушені займатися демілітаризацією не просто України, а всього Північноатланічного альянсу», — сказала в ефірі популярного ток-шоу «60 хвилин» ведуча Ольга Скабеєва.

Цей пропагандистський наратив підтримують і російські офіційні особи. Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев на засіданні наукової ради при Радбезі РФ сказав, що «розгорнута американцями та їхніми сателітами глобальна антиросійська кампанія переконливо доводить, що Україна стала приводом для ведення проти Росії неоголошеної війни». Він попросив пораду «оцінити параметри цієї війни, її ознаки та характерні риси в порівнянні з холодною війною». Про «тотальну гібридну війну» країн Заходу проти Росії говорив і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Близьке до Адміністрації президента РФ джерело «Медузи» з посиланням на закриті опитування заявило, що тези про протистояння Росії та Заходу «зрозуміліші» росіянам. Відкриті опитування ці слова, можливо, підтверджують. У дослідженні ВЦВГД, результати якого були опубліковані 30 травня, 40 % російських респондентів сказали, що мета спецоперації полягає саме в тому, щоб «не дати НАТО розмістити свої бази на території України».

«Якщо бій іде аж з усім НАТО — дуже сильним супротивником, а не з Україною, то люди розуміють, що на швидку перемогу чекати не доводиться», — пояснює співрозмовник «Медузи», близький до Кремля.

Видання наголошує, що немає незалежних даних, спираючись на які, можна було би достеменно сказати, чи росіяни підтримують відкриту конфронтацію з Україною (або із Заходом загалом). Із 24 лютого публікуються різні соціологічні опитування щодо ставлення росіян до війни, багато з яких показують, що більшість жителів нібито підтримують спецоперацію. Проте багато науковців наголошує: в умовах пропаганди, цензури та репресій такі дослідження навряд чи відображають реальність.

Нагадаємо, вже 100 днів беруть Київ за три години: Кремль заборонив пропагандистам «акцентувати увагу» на термінах війни.

Тим часом РФ вдалось досягнути першого серйозного успіху у контрнаступі на західному напрямку — експерт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023