Спеція з індійських карі зменшує жир і покращує показники крові

2 хв на прочитання3 години тому

Чорний кмин гальмує утворення жирових клітин і може стати новим інструментом профілактики діабету та серцевих хвороб.

Популярна спеція з індійських карі — чорний кмин — може допомагати контролювати вагу та захищати серце. На це вказують результати нового дослідження, проведеного науковцями з Осакського міського університету (Японія). Про це пише Daily Mail.

Чорний кмин традиційно використовують у стравах типу карі, корма чи панір, аби надати соусам глибокого, виразного аромату. Однак, як з’ясувалося, його користь виходить далеко за межі кулінарії.

У клінічному випробуванні взяли участь 42 людини з підвищеним рівнем холестерину. Учасники протягом восьми тижнів щодня вживали 5 грамів (приблизно столову ложку) чорного кмину у вигляді порошку.

У порівнянні з контрольною групою, яка не отримувала кмин, учасники показали:

Такі зміни пов’язують зі зниженим ризиком серцевих захворювань та передчасної смерті.

Як спеція впливає на жир

Паралельно вчені провели лабораторні тести на клітинному рівні. Вони виявили, що екстракт чорного кмину:

Професорка Акіко Кодзіма-Юаса зазначила, що чорний кмин може стати «функціональним продуктом» у профілактиці ожиріння та хвороб, пов’язаних із зайвою вагою.

Команда планує масштабніше дослідження, щоб оцінити, чи може пряність:

Чорний кмин уже давно використовується в традиційній медицині — його вважають засобом, що підтримує імунітет, знижує запалення та покращує обмін речовин. Окрім карі, спецію додають у хліб, супи, салати та рисові страви.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: