Мед є натуральним продуктом природи. Ще в Давні часи Піфагор стверджував про цілющі властивості цього продукту. За його словами, він би не дожив до своїх 90 років, якби не вживав регулярно мед. У Стародавньому Єгипті мед використовували з різною метою. Їм лікували рани, омолоджували шкіру, підвищували імунну систему і знімали запалення різного походження. Доведено, що декілька чайних ложок меду стимулюють роботу секреторної і моторної функції шлунку, усувають проблеми запорів і чинять заспокійливу дію на нервову систему, пише yizhainfo.
Основні особливості будь-якого сорту меду полягають в його складі. Натуральний бджолиний продукт містить моносахариди (фруктозу і глюкозу), які легко засвоюються в людському організмі. Ці і інші корисні речовини досить швидко надходять в кров, активізуючи свої властивості. Таким чином, людина поповнює свої енергетичні запаси практично миттєво. Це пояснює активацію розумової діяльності і заряд бадьорості в тілі.
Нині у продажу є декілька видів меду: травневого, трав’яного, гречаного, акацієвого, каштанового і інші. Одним з найкорисніших сортів вважається каштановий мед. Його корисні властивості і протипоказання відомі далеко не усім, тому варто розглянути цей сорт бджолиного продукту детальніше.
Основний склад каштанового меду наступний:
Завдяки високому вмісту аскорбінової кислоти (вітаміну С) в продукті в організмі людини формується колаген, який зміцнює стінки судин. Таким чином, мед сприяє зміцненню серцево-судинної системи, а також він є дуже сильним антиоксидантом. Крім того, усі процеси життєдіяльності значно покращуються. Необхідно відмітити, що каштановий мед значно знижує рівень холестерину в крові, підвищує всмоктуваність заліза з шлунково-кишкового тракту і запобігає токсинам в печінці.
До числа негативних чинників про мед з каштанів слід зазначити наступне: цей сорт частіше за інші викликає алергічну реакцію. Його не рекомендується вживати при індивідуальній непереносимості. Слід бути пильними, оскільки недобросовісні продавці паленний цукор з барвником видають за каштановий мед.