Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Спатимемо на годину менше: коли й навіщо переводити годинник на літній час

Спатимемо на годину менше: коли й навіщо переводити годинник на літній час

Окрім України, переходять на літній час у країнах ЄС, Ізраїлі, Ірані, Австралії, Мексиці, Великій Британії, США, Канаді.

2 хв на прочитання25 Березня 2023, 17:19
Поділитись:

Перехід на літній час щороку відбувається в останню неділю березня. Цього року українці переведуть годинники у ніч проти 26 березня — о 3.00 стрілки годинника потрібно перевести на одну годину вперед — на 4.00.

Першою країною в Європі, яка використовувала ідею літнього часу з метою збереження вугілля під час війни, стала Німеччина (від 1916 року) та її союзники в Першій світовій війні. Після цього подібні рішення в різний час були ухвалені в багатьох країнах світу. Зокрема у 2023 році перейдуть на літній час у країнах ЄС, Ізраїлі, Ірані, Австралії, Мексиці, Великій Британії, США, Канаді.

В Україні ж таке переведення часу започатковане ще з 1981 року для економії електроенергії та подовження світлового дня.

Що буде, якщо не переводити годинники?

Уніан пише, що якщо нині не перейти на літній час, то влітку в Харкові сонце сходитиме о 3 годині ночі, а заходитиме о 19.47. Півночі буде занадто світло, а темніти буде майже як взимку.

І навпаки: якщо не перейти на «зимовий» час, то в Ужгороді взимку схід Сонця буде лише о 9.20. Люди йтимуть на роботу та до школи в темряві.

Вплив на організм людини й економіку

Науковці наголошують, що переведення стрілок годинника може спровокувати розвиток серцево-судинних та імунних захворювань, оскільки воно змінює біологічний ритм людини. Нестача сну та зміна режиму також можуть стати причиною стресів. Як пояснив доктор Міхал Скальський із клініки лікування розладів сну, зміна часу найбільше впливає на людей, які мають проблеми зі сном або порушені циркадні ритми.

Наразі досліджень про вплив зміни часу на здоров’я, добробут, довкілля й економіку більш ніж достатньо. Дослідники підрахували, наприклад, що використання літнього часу може скоротити викиди вуглекислого газу на 400 000 тонн і допомогти заощадити до 930 мільйонів літрів палива. Крім того, це сприяє 10-відсотковому зниженню вуличних крадіжок.

Також перехід на літній час економить електроенергію, скорочується кількість дорожньо-транспортних пригод (оскільки збільшується світловий день), а ми встигатимемо виконати більший обсяг роботи — з’явиться час для спілкування на свіжому повітрі.

Чи потрібно переводити годинники вручну

Виробники встановлюють в електронні пристрої переведення часу за заводськими налаштуваннями, а от механічні та кварцеві годинники потрібно буде перевести власноруч. Зробіть це заздалегідь — наприклад, 25 березня увечері, щоб уранці 26 березня не спізнитися й не заплутатись у часі.

Також ми розповідали, чому з віком час іде швидше: пояснюють науковці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.