Догори
Дати відгук

Спалах вірусного гепатиту А у Вінниці: шпиталізували 60 осіб, серед них — 14 дітей

На Вінниччині зафіксовано спалах вірусного гепатиту А, в одному із районів міста. 60 людей з підтвердженим діагнозом гепатит А госпіталізовані, серед них — 14 дітей. Також ще 14 пацієнтів перебувають під медичним наглядом та очікують підтвердження діагнозу.

1 хв на прочитання24 Жовтня 2023, 11:59
Небезпечне захворювання Гепатит А зафіксовано на Вінничині Небезпечне захворювання Гепатит А зафіксовано на Вінничині
Поділитись:

Як повідомляють в МОЗ, постраждалі отримують всю необхідну медичну допомогу та залишаються під наглядом лікарів. Спеціалісти Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб перевіряють та досліджують усі можливі причини спалаху — від стихійних ринків до точок централізованого та децентралізованого водопостачання, забезпечують відбір зразків з навколишнього середовища та осередків захворювання. Зокрема, на лабораторне дослідження було відібрано 66 проб води (з громадських джерел питної води, приватних криниць, точок продажу питної води чи розподільчої мережі) — 53 з них вже перевірені та відповідають санітарним нормам. 

Довідка

Гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Щоб запобігти передачі вірусу через харчові продукти:

— Не використовуйте воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кипʼятити перед вживанням.

— Ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям.

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів.

Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.