Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Сьогодні День Австралії: коли відкрили континент і чому Сідней так назвали

Сьогодні День Австралії: коли відкрили континент і чому Сідней так назвали

До 1808 року цей день відзначався як День першої висадки чи День Заснування.

2 хв на прочитання26 Січня 2024, 11:40
День Австралі 26 січня свято Відкриття континенту та свято фестивалей День Австралі 26 січня свято Відкриття континенту та свято фестивалей
Поділитись:

День Австралії (Australia Day) - національне та улюблене свято австралійців - знаменує початок освоєння Зеленого континенту європейцями. 26 січня 1788 року капітан Артур Філіп (Arthur Phillip) висадився в бухті Сіднея, підняв британський прапор і заснував першу колонію - Новий Південний Уельс.

Це сталося 18 років після відкриття континенту капітаном Джеймсом Куком.

Філіп назвав нове поселення «Сідней» на ім'я Томаса Тауншенда, першого віконту Сіднея, секретаря Британської імперії в 1784—89 роках, який і наказав відправити флот.

Перший флот складався з двох військових кораблів — Сіріуса та Сепплаю — та дев'яти товарних. Є запис про те, що на кораблях знаходилися 192 жінки-в'язні, 564 чоловіки, 450 матросів, цивільний та військовий персонал, 28 дружин та 30 дітей.

До 1808 року цей день відзначався як День першої висадки чи День Заснування. У 1818 році - на 30-річчя колонії - губернатор Маккуаері наказав зробити салют з 30 гармат і дав державним службовцям вихідний. Незабаром цю традицію перейняли банки та багато громадських організацій. 1888 року всі столиці колоній (за винятком Аделаїди) відсвяткували сторіччя висадки першого флоту як День ювілею, а до 1935 року всі штати країни святкували 26 січня як День Австралії.

Довгий час офіційний вихідний припадав на понеділок, найближчий до 26 січня. З 1994 року офіційний вихідний та всі святкування припадають саме на 26 січня.

У День Австралії по всій країні відтворюється висадка першого флоту, проходять численні регати та паради. Святкування знаменують численні феєрверки. Найбільші світлові шоу щорічно відбуваються у третьому за величиною місті країни – Перті.

Цього дня у Сіднеї стартує музичний фестиваль, в Аделаїді – матч із крикету. У Канберрі відбувається концерт живої музики, а також вручення однієї з найпочесніших нагород країни — Австралієць року. За традицією зі зверненням до нації виступає прем'єр-міністр.

Більше новин читайте на Green Post.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.