Догори
Дати відгук

Сода як ліки та інші способи позбутися печії: радить лікар

При тривалому застосуванні деяких препаратів виникає ризик алюмінієвої інтоксикації.

2 хв на прочитання07 Квітня 2022, 00:39
Поділитись:

Не всі, хто колись знімав печію харчовою содою, знають, що бікарбонат натрію (NaHCO3) справді є прикладом системного антациду. Про це розповідає лікар-терапевт Анна Махова.

Антациди — препарати, що знижують кислотність вмісту шлунка шляхом хімічної нейтралізації великого обсягу соляної кислоти.

Дія припинення болю і печії починається швидко, але і тривалість ефекту невелика: близько 30 хв (максимум година) для сучасних.

Антациди поділяються на препарати системної дії та препарати місцевої дії.

Препарати системної дії. Наша сода, яка зв'язується з кислотою, утворюючи вуглекислоту в шлунку. Але є маленький нюанс: швидке збільшення рН ≥7 або залужування в поєднанні з подразливою дією вуглекислоти може викликати «секреторну віддачу»: збільшення рН в антральному відділі шлунка та реактивне виділення факторів агресії шлунка — соляної кислоти (HCl) та пепсину.

Частина цього антациду, що залишилася, всмоктується і збільшує лужний резерв плазми крові, що стає причиною небезпечної системної дії цього антациду — алкалозу. Тому були розроблені сучасні антациди.

Препарати місцевої дії. Це невсмоктувальні сполуки алюмінію (алюмінію оксид, алюмінію фосфат, гідроксид алюмінію водний), магнію (магнію гідроксид, магнію карбонат, трисилікат магнію) та кальцію.

Сполуки кальцію й алюмінію викликають запор, а магнію мають послаблюючий ефект, тому їх і комбінують.

ФОРМИ: таблетки, таблетки для розсмоктування, суспензія для прийому внутрішньо у флаконі, суспензія для прийому внутрішньо у пакетиках.

Сполуки алюмінію входять у більшість гелеподібних ліків, мають обволікаючі властивості, тобто сприяють утворенню захисної плівки на поверхні пошкоджених тканин.

Лікар пояснює, що антациди не запобігають гастроезофагеальній рефлюксній хворобі, їхня роль обмежується періодичним (на вимогу) застосуванням для полегшення легких симптомів. З урахуванням ефективності ІПП антациди не використовуються при лікуванні виразкової хвороби.

Побічні ефекти залежать від тривалості терапії.

При тривалому застосуванні в невеликих кількостях частково всмоктуються — ризик алюмінієвої інтоксикації з порушенням функцій паращитоподібних залоз, мінералізацією кістки, ризик ураження нирок.

Знижують всмоктування деяких ЛЗ: діазепаму, глюкокортикоїдів, солей заліза, антибіотиків.

Також ми розповідали, як зрозуміти, про що він намагається «сказати» живіт, коли болить (ІНФОГРАФІКА).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.