Догори
Дати відгук

Скільки їжі може сховати хом’як за щоками - цікаві факти у день їх особистого свята (ВІДЕО)

BBC провели експеримент - «Улюбленці дикі серцем»

2 хв на прочитання12 Квітня 2024, 10:46
Скільки їжі може сховати хом’як за щоками Скільки їжі може сховати хом’як за щоками
Поділитись:

Хом’яки – родичі лемінгів, мишок і щурів. Є близько 20 видів цих милих пухнастих тваринок із великими щоками – вони відрізняються розмірами, забарвленням, умовами, в яких звикли жити. Серед домашніх улюбленців популярні сирійський хом’як та кілька різновидів карликових хом’яків. 12 квітня - Міжнародний день хом'яка.

Цікаві факти про природу хом’яків:

Клімат островів – ідеальний для цих маленьких створінь. Тут вони могли б панувати величезними колоніями, якби опинилися в дикій природі. А це завдало би сильної шкоди сільському господарству регіону, тому на Гаваях не можна розводити хом’яків.

Зуби хом’яків ніколи не перестають рости

Хом’яки полюбляють щось гризти, аби зберігати свої зубки гострими і гарними та не дозволяти їм вирости занадто великими. Зуби тварини – не мають коренів.

Хом’яки – індивідуалісти

Ці пухнастики в природі переважно живуть по одинці і ладні захищати свою територію від вторгнення родичів. Самки хом’яків виганяють самців зі своєї території після запліднення, але ті не засмучуються і шукають наступну подружку.

Тож не варто заводити пару хом’яків, по-перше, вони можуть сваритись один з одним за територію, по-друге, самка може народжувати кілкьа разів за рік від одного до 13 малюків за раз.

Маса смаколиків, яку цей гризун може перенести у щоках може дорівнювати половині маси його власного тіла. Ви бачили експеримент BBC за участі цих гризунів? Його дослідники зафіксували за допомогою рентген-камери.

Щоки – рятівне коло

Окрім сумок для перенесення їжі хом’яки використовують щоки як надувне рятівне коло, коли потрапляють у воду – вони просто наповнюють щоки повітрям.

Проект BBC

Відео: BBC

Перед хом'яком поставили миску, в яку поклали цукати і мигдаль. Гризун одразу почав набивати ними щічки, щоб потім сховати у своєму будиночку.

Завдяки рентгенівській зйомці, можна побачити, що защічні мішки хом'яка такі довгі, що, якщо їх повністю набити їжею, вони можуть сягнути його задніх лап. Так, наприклад, в них піддослідна тваринка змогла сховати близько 20 горішків і цукатів

Проект BBC, в межах якого проводився експеримент, називається «Улюбленці дикі серцем». Домашні хом’яки майже не роблять запасів, бо звикли до щоденної наявності їжі.

За матеріалами BBC та Zaxid.net

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.