Шведи розробили найекологічнішу батарея у світі з використанням деревини

1 хв на прочитання12 Червня 2024, 10:21

Аноди Lignode обіцяють вищу швидкість зарядки та розрядки.

Шведський розробник натрій-іонних батарей Altris знайшов спосіб зробити безлітієві батареї ще більш екологічними. Разом із партнером Stora Enso компанія адаптує вуглець, отриманий з деревної целюлози, для використання як анодний матеріал.

Лігнін, побічний продукт виробництва деревної маси, вже давно досліджується щодо можливого використання як більш екологічного електродного матеріалу. Фінська компанія з виробництва поновлюваних матеріалів Stora Enso потрапила до заголовків газет у 2022 році, коли вона уклала партнерську угоду зі шведським виробником акумуляторів Northvolt для використання свого запатентованого матеріалу Lignode в анодах літій-іонних акумуляторів. Stora Enso описує Lignode як твердий вуглецевий матеріал, очищений від лігніну.

Аноди Lignode обіцяють вищу швидкість зарядки та розрядки.Stora Enso називає себе одним з найбільших власників лісів у світі, володіючи та орендуючи понад 5 мільйонів акрів (2 мільйони гектарів) землі. Компанія переробляє деревну масу на своєму заводі в Котці, Фінляндія, вже понад 80 років, а з 2015 витягує лігнін у промислових масштабах. У 2021 році вона розпочала пілотне виробництво Lignode і зараз працює над розширенням її до комерційних масштабів.

Компанія відзначає, що від 20 до 30 відсотків дерева складається з лігніну, що робить його широко доступним та легко замінним за допомогою методів сталого лісокористування.  

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: