Гідрогеолог, директор науково-виробничого підприємства «Спецводгео» Олександр Терентьєв в інтерв'ю Главкому висловив занепокоєння щодо якості води, яка продається у спеціально обладнаних точках розливу та автоматизованих «аквабоксах», інформує GreenPost. Він вважає, що така вода може бути надмірно очищена, через що втрачає свої природні властивості.
Експерта бентежить агресивна реклама автоматів, які обіцяють «до дев'яти ступенів очищення».
"Механічна фільтрація, очищення від хлору, очищення від органіки, знезараження, покращення смаку, мінералізація... Це можна з Дніпра воду набрати і так очистити. Артезіанська вода – це жива вода. А ось така очищена – мертва," — пояснив Терентьєв.
Він також нагадав, що для очищення води використовуються вугільні фільтри, які необхідно регулярно міняти, інакше вони самі стають джерелом забруднення.
Терентьєв підкреслив, що вода, яка очищується штучно, часто не містить необхідних для людини мінералів.
Він навів приклад дистильованої води:
"Якщо таку постійно пити, згодом зуби посипляться і кістки крихкими стануть. Бо кальцій та інші потрібні організму для життя мінерали і мікроелементи він братиме з кісток."
У будь-якій воді, крім дистильованої, містяться мінеральні речовини (зокрема, залізо, натрій, кальцій, калій та магній), кількість яких залежить від глибини свердловини.
Терентьєв класифікував воду за вмістом мінеральних речовин та глибиною видобутку:
| Категорія води | Глибина видобутку | Мінералізація | Рекомендації щодо вживання |
| Звичайна питна вода | До 20 м | Мінімальний вміст мінералів | |
| Столова мінеральна | До 400 м | До 1 г на літр | Можна пити щодня (така ллється у столичних бюветах) |
| Лікувально-столова | До 700 м | До 10 г на літр | Потребує вживання з перервами (наприклад, "Миргородська") |
| Лікувальна | Понад 700 м | Понад 10 г на літр | Вживається виключно за призначенням лікаря (наприклад, Трускавець) |
Більше новин читайте на GreenPost.