Догори
Дати відгук

Шмигаль анонсував рекордні видатки на медицину в наступному році: чи вистачить цього?

Суму в 160 млрд грн не вважають достатньою медичні експерти, лікарка-інфекціоністка Голубовська та навіть очільник МОЗ Степанов.

1 хв на прочитання16 Грудня 2020, 14:41
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

У наступному 2021 році із державного кошторису для медичної галузі виділять 160 млрд гривень. Про це 16 грудня на засіданні Кабміну повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Він назвав озвучену суму рекордною й запевнив, що за два роки фінансування медицини зросте на 60 відсотків.

"Виділили на 30 млрд більше, ніж у 2020 році.Зарплати медиків зростуть на 30 відсотків. У 2023 році на медицину буде виділятися 5 відсотків ВВП", - сказав очільник Уряду. 

Шмигаль також додав, що наступного року за кошт держави дооснастять 220 приймальних відділень в опорних лікарнях і закуплять 450 автомобілів швидкої допомоги. 

Втім, в оптимістичному баченні майбутнього української медицини із Денисом Шмигалем погоджуються не всі. 

Сьогодні вранці, 16 грудня, міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив про те, що прийнятий напередодні, 15 грудня, парламентом Державний бюджет на 2021 рік не передбачає необхідного рівня фінансування медицини. На думку Степанова, документ не враховує пропозиції МОЗ щодо видатків на медичну сферу, в яких було закладено  підвищення зарплат медичним працівникам і тарифи на надання медичної допомоги. 

Розкритикувала видатки на медицину також відома лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська. Вона сказала, що кошторис на новий 2021 рік передбачає надто мало коштів на коронавірусний пакет і на лікування інших видів інфекційних захворювань. 

Як ми інформували раніше, 15 грудня Рада ухвалила держбюджет на 2021 рік без зростання коштів на зарплати медикам та вакцинацію. "За" проголосували 289 народних депутатів.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.