Догори
Дати відгук

Щури будуть шукати тих, хто вижив після землетрусів

Щури можуть проникати у невеликі простори, щоб дістатися людей, похованих під уламками.

1 хв на прочитання12 Червня 2022, 14:00
Поділитись:

У Шотландії групу щурів навчили пошуку постраждалих після землетрусів. Гризунів забезпечили крихітними рюкзаками та мікрофонами. Екіпіровані таким чином щури повинні вміти залазити в уламки будівель після катастрофи, щоб рятувальники змогли розмовляти з тими, хто вижив. Вченим знадобилося лише два тижні, аби відповідним чином навчити гризунів. Для тренувань використовувалися саморобні прототипи рюкзаків із мікрофоном, а відправляли щурів у гори штучного сміття.

Коли щурів відправлять на реальне завдання, до них також прикріплять геодатчики, щоб відстежувати місцезнаходження тих, хто вижив. Спецзагін уже підписали на першу місію — роботу до сейсмонебезпечних районів Туреччини разом із пошуково-рятувальною командою.

Лікарка Донна Кін, яка займалася навчанням гризунів, була шокована тим, як швидко тварини можуть навчатися.

«Щури можуть проникати у невеликі простори, щоб дістатися людей, похованих під уламками. Коли нам видадуть нові рюкзаки, ми зможемо почути, де знаходиться щур серед уламків та де знаходяться люди», – пояснила Кін.

За її словами, щури можуть також реагувати на звуковий сигнал, який викликає їх назад «на базу». Наприкінці успішної місії гризуни отримують заслужене частування.

Зазначимо, що зараз різним корисним суспільству завданням навчають близько 170 000 щурів. Тварин вчать шукати протипіхотні міни, винюхувати туберкульоз та інші захворювання.

До слова, у Держрибагентстві розповіли, яка ситуація склалася із нерестом у прісноводних водоймах.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.