Догори
Дати відгук

Що їсти цієї осені: 8 сезонних продуктів для гарного самопочуття

Вони зміцнюють імунітет, поліпшують роботу шлунково – кишкового тракту та позитивно впливають на нервову систему.

4 хв на прочитання28 Вересня 2022, 11:40
Поділитись:

Осінь дуже мінлива та складна пора року. Разом зі зміною погоди вона приносить з собою депресію, втому, млявість, поганий настрій, знижений імунітет, що в подальшому дуже негативно позначається на самопочутті людини.

Всім давно відомо, що запорукою хорошого та доброго здоров’я є раціон. Як відомо, осінь багата на смачні та цілющі продукти, які не тільки допоможуть зміцнити імунітет, а й вилікувати ряд захворювань.

Саме тому ми підібрали 8 сезонних продуктів, які містять всі необхідні вітаміни і мікроелементи, які допоможуть нашому організму впоратися з осіннім навантаженням.

1. Яблука.

Яблука необхідні людському організму. Вони зміцнюють імунітет, поліпшують роботу шлунково – кишкового тракту, покращують обмін речовин в організмі, попереджають застійні процеси та позитивно впливають на нервову систему. Яблука є джерелом вітамінів А, С та групи B, пектину, магнію, заліза, калію, марганцю, клітковини.

2. Горіхи.

Горіхи містять значну кількість фітостеролів, які знижують кількість холестерину в організмі. Вони також попереджають старіння шкіри, адже сприяють виробленню колагену. Вітамін E, що міститься у горіхах, виступає як потужний антиоксидант. Він бореться з вільними радикалами та оберігає від них жирні кислоти. Вітамін Е знижує вміст цукру в крові, а також підвищує чутливість до інсуліну. Згідно з останніми дослідженнями він захищає організм від атеросклерозу та раку.

3. Капуста.

Капуста дуже корисний продукт. Капуста добре впливає на наше самопочуття та може попередити ряд захворювань. Капуста містить майже весь набір вітамінів, необхідний для нормальної життєдіяльності людини: провітамін А, вітаміни С, В1, В2, В3, В6, К і противиразковий вітамін U, який попереджає появу виразки шлунка і дванадцятипалої кишки. Салати, як зі свіжої капусти, так і квашеної, зберігають майже всі свої поживні та лікувальні властивості.

4. Квасоля.

Квасоля містить велику кількість крохмалю і інших вуглеводів, білків. Квасоля, як харчовий продукт, універсальна. У квасолі містяться практично всі мінерали і речовини, необхідні для нормальної життєдіяльності організму: легко засвоювані (на 75%) білки, за кількістю яких плоди квасолі близькі до м’яса і риби, різні кислоти, каротин, вітаміни С, B1, В2, В6, РР, безліч макро – і мікроелементів (особливо міді, цинку, калію). У квасолі є достатня кількість триптофану, до 5% лізину, 8,5% аргінін, тирозин і гістидин (близько 3% кожного). Квасоля, особливо багата сіркою, яка необхідна при кишкових інфекціях, ревматизмі, шкірних захворюваннях, хвороби бронхів. У складі квасолі багато заліза. Наявність заліза сприяє утворенню еритроцитів, припливу кисню до клітин, підвищує опірність організму до інфекцій.

5. Журавлина.

Журавлина – є джерелом глюкози, фруктози, величезного числа пектинів, володіє лимонною, бензойною та іншими кислотами. Журавлина багата на вітаміни РР, В, К, С. Ця ягода містить мінеральні речовини: особливо калій, кальцій і фосфор. У журавлині є велика кількість йоду, магнію, заліза. Сік журавлини допоможе краще засвоїтися вітамін С, який бореться зі стресом, хронічною втомою і головним болем, а ще допоможе підвищити еластичність капілярів, допомагаючи більш кращому засвоєнню інших вітамінів. Він допоможе позбутись від безсоння та відновити нормальний сон.

6. Томати.

В помідорах міститься глюкоза, і фруктоза, і йод, магній, натрій, цинк, залізо, марганець. Список вітамінів також вражає: A, B, B2, B6, K, PP, E. Помідори займають гідне місце в списку відомих науці на сьогоднішній день антиоксидантів. Помідори мужньо борються з онкологічними захворюваннями, підтримують нашу серцеву систему.

7. Морква.

Морква – дуже корисний овоч для організму. Корисні і лікувальні властивості моркви пояснюються її багатим складом. Морква містить вітаміни групи В, РР, З, Е, , в ній присутній каротин – речовина, яка в організмі людини перетворюється на вітамін А. Морква містить 1,3 % білків, 7 % вуглеводів. Чимало в моркві мінеральних речовин, необхідних для організму людини: калій, залізо, фосфор, магній, кобальт, мідь, йод, цинк, хром, нікель, фтор та інші.

Морква містить бета-каротин, який покращує роботу легенів. Бета-каротин є попередником вітаміну А. Потрапляючи в організм людини каротин перетворюється на вітамін А, який найбільш корисний для молодих жінок. Також цілющі властивості моркви пов’язані зі зміцненням сітківки очей.

8. Буряк.

У буряках міститься багато клітковини, вітаміну С, а також ряд корисних мікроелементів, серед яких залізо, фосфор, магній і мідь. Калорійність буряка дуже низька. Для тих, що худне він може стати незамінним продуктом. У буряках знаходиться багато йоду, ось чому, він здатний ефективно боротися з осінньою нудьгою і поганим настроєм.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання7 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора