Догори
Дати відгук

Що руйнує печінку: найнебезпечніші продукти і напої

Корисно захистити печінку від шкідливих продуктів

2 хв на прочитання22 Вересня 2022, 17:00
Поділитись:

Вона бере участь в процесі детоксикації, обміні білків, жирів і вуглеводів, синтезує жовч, сприяє підтримці постійного складу крові. За даними Американського фонду боротьби із захворюваннями печінки, зберегти здоров'я цього найважливішого органу допомагає, в тому числі, збалансоване харчування. Воно має на увазі достатню кількість овочів, вживання цільнозернових продуктів, багатих на клітковину, нежирного м'яса птиці і риби.

Також корисно захистити печінку від шкідливих продуктів, які руйнують її.

Солодка газована вода

Для здоров'я печінки слід уникати всього, що містить велику кількість цукру. А в газованих напоях, до того ж, безліч інших інгредієнтів, які шкодять цьому органу. Це різні штучні хімічні добавки, ароматизатори і так далі.

Чіпси

Дослідження підтверджують, що вживання занадто великої кількості солі може негативно вплинути на функції печінки. Таким чином, великий пакет чіпсів, з'їдений за один присід, буде найгіршим варіантом для перекусу. Краще в принципі уникати промислово оброблених смажених продуктів.

Алкоголь

Печінка допомагає організму "розщеплюв

ати" алкоголь. Тому, коли людина випиває більше однієї його порції за короткий період часу, цьому органу доводиться працювати з подвоєною силою. Також краще не змішувати алкоголь з газованими напоями - це ще більше посилить навантаження на печінку.

Сухарики і крекери

Згідно з численними дослідженнями, продукти з рафінованими вуглеводами (наприклад обробленими зернами), цукром, кукурудзяним сиропом, з високим вмістом фруктози також надають сильне навантаження на печінку.

Ковбаси та інші м'ясопродукти

Велика кількість червоного м'яса шкідлива для печінки, також як і надлишок солі, якої в м'ясопродуктах часто не просто багато, а дуже багато.

Тому ковбаси, шинку, різні м'ясні копченості слід їсти в помірній кількості. Більш корисна альтернатива - бутерброд з шматочком курки, індички або тунця.

Консервовані фрукти

Згідно з дослідженням, проведеним в 2013 році, надмірне споживання фруктів сприяє надходженню в організм в надмірних кількостях фруктози. Це, в свою чергу, сильно шкодить печінці і навіть може призвести до її ожиріння. Крім того, консервовані фрукти також зазвичай містять цукрові сиропи або цукор, що робить їх небезпечними подвійно.

Смажені продукти

Печінка страждає від картоплі-фрі та інших приготованих в великій кількості масла закусок і гарнірів особливо сильно. До того ж смажені страви, як правило, готують в паніруванні або містять велику кількість молочних продуктів, які також слід вживати в помірній кількості.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Національна поліція
Зливали пальне з локомотивів: На Закарпатті затримано працівників філій "Укрзалізниці"
1 хв на прочитаннягодина тому
Гороскоп на 15 листопада 2025 року
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на суботу, 15 листопада 2025 року
13 хв на прочитання3 години тому
Хаджибейський лиман: падіння рівня води, зростання мінералізації та депресія популяції креветки.
Дослідження Хаджибейського лиману: зменшення рівня води та загроза для креветки
1 хв на прочитання4 години тому
Фото ілюстративне: freesvydovets.org
КЕКЦ звинувачує керівництво Міндовкілля у незаконних лімітах на рубку дерев у заповідниках
2 хв на прочитання6 годин тому
"Тварини не знають кордонів": виживання диких тварин під загрозою через стрімку втрату міграційних шляхів
7 хв на прочитання7 годин тому
У Хмельницькому відбулося чергове масштабне зариблення міського водосховища
1 хв на прочитанняВчора
На Полтавщині ліквідували підпільний цех із виробництва сигарет на 47 мільйонів гривень
2 хв на прочитанняВчора
Україна та OACPS поглиблюють партнерство для зміцнення глобальної продовольчої безпеки
2 хв на прочитанняВчора