Догори
Дати відгук

Що руйнує печінку: найнебезпечніші продукти і напої

Корисно захистити печінку від шкідливих продуктів

2 хв на прочитання22 Вересня 2022, 17:00
Поділитись:

Вона бере участь в процесі детоксикації, обміні білків, жирів і вуглеводів, синтезує жовч, сприяє підтримці постійного складу крові. За даними Американського фонду боротьби із захворюваннями печінки, зберегти здоров'я цього найважливішого органу допомагає, в тому числі, збалансоване харчування. Воно має на увазі достатню кількість овочів, вживання цільнозернових продуктів, багатих на клітковину, нежирного м'яса птиці і риби.

Також корисно захистити печінку від шкідливих продуктів, які руйнують її.

Солодка газована вода

Для здоров'я печінки слід уникати всього, що містить велику кількість цукру. А в газованих напоях, до того ж, безліч інших інгредієнтів, які шкодять цьому органу. Це різні штучні хімічні добавки, ароматизатори і так далі.

Чіпси

Дослідження підтверджують, що вживання занадто великої кількості солі може негативно вплинути на функції печінки. Таким чином, великий пакет чіпсів, з'їдений за один присід, буде найгіршим варіантом для перекусу. Краще в принципі уникати промислово оброблених смажених продуктів.

Алкоголь

Печінка допомагає організму "розщеплюв

ати" алкоголь. Тому, коли людина випиває більше однієї його порції за короткий період часу, цьому органу доводиться працювати з подвоєною силою. Також краще не змішувати алкоголь з газованими напоями - це ще більше посилить навантаження на печінку.

Сухарики і крекери

Згідно з численними дослідженнями, продукти з рафінованими вуглеводами (наприклад обробленими зернами), цукром, кукурудзяним сиропом, з високим вмістом фруктози також надають сильне навантаження на печінку.

Ковбаси та інші м'ясопродукти

Велика кількість червоного м'яса шкідлива для печінки, також як і надлишок солі, якої в м'ясопродуктах часто не просто багато, а дуже багато.

Тому ковбаси, шинку, різні м'ясні копченості слід їсти в помірній кількості. Більш корисна альтернатива - бутерброд з шматочком курки, індички або тунця.

Консервовані фрукти

Згідно з дослідженням, проведеним в 2013 році, надмірне споживання фруктів сприяє надходженню в організм в надмірних кількостях фруктози. Це, в свою чергу, сильно шкодить печінці і навіть може призвести до її ожиріння. Крім того, консервовані фрукти також зазвичай містять цукрові сиропи або цукор, що робить їх небезпечними подвійно.

Смажені продукти

Печінка страждає від картоплі-фрі та інших приготованих в великій кількості масла закусок і гарнірів особливо сильно. До того ж смажені страви, як правило, готують в паніруванні або містять велику кількість молочних продуктів, які також слід вживати в помірній кількості.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Прапори Литви, Латвії та Естонії. Фото ілюстративне
Країни Балтії скасовують заборону на міни: Європа готується до війни
4 хв на прочитання01 Липня 2025
Любовний гороскоп на 1 липня 2025 року для всіх знаків зодіаку
Коли почуття вимагають сцени: любовний гороскоп на вівторок, 1 липня
3 хв на прочитаннягодина тому
На Житомирщині викрили підпільний бізнес з продажу фальсифікованого алкоголю
На Житомирщині викрили ділків, які продавали фальсифікат
1 хв на прочитання2 години тому
Інтерв'ю ABC News з Ліндсі Гремом. Скріншот відео
«Час рухатись»: Грем заявив про згоду Трампа щодо санкцій проти РФ
3 хв на прочитання4 години тому
Під ковпаком газу. У 2025 році Німеччина закупила російський ЗПГ на €2 млрд
3 хв на прочитання5 годин тому
Що зміниться в українських розетках з 1 липня і чи варто хвилюватися
1 хв на прочитання6 годин тому
Водопостачання за стандартами ЄС: профільний комітет Ради підтримав урядовий законопроєкт
1 хв на прочитання8 годин тому
На Рівненщині перевіряють річку Іква на ймовірне забруднення фекаліями та стічними водами
1 хв на прочитання9 годин тому