Сергій Коваленко2 хв на прочитання15 Жовтня 2022, 19:23
На випадок відсутності струму й інших надзвичайних ситуацій Dovidka.info радимо заздалегідь зробити запас консервів і сухої сублімованої їжі. У магазинах нині великий вибір таких страв: супи, каші, пюре. Аби їх уживати, достатньо залити холодною водою.
Деякі крупи не обов’язково варити, а достатньо залити водою та залишити на деякий час. Тож і їх варто мати в запасі.
Каші, для приготування яких потрібен окріп
- Ячна каша. Залити кип’яченою водою і залишити на 2-3 години.
- Пшоняна каша. Залити окропом і почекати 1 годину для настоювання.
- Пшенична каша. Залити окропом і закутати посудину в ковдру, аби зберігалося тепло. Почекати 30-50 хвилин для настоювання.
- Булгур. Не варити можна булгур середнього або дрібного розміру. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній — 40 хвилин.
Каші, для приготування яких достатньо холодної води (кефіру або молока)
- Гречана каша. Коричнева гречка продається в магазинах уже готова. На пакуванні зазначено, що вона обсмажена й висушена. Якщо немає газу й електрики, крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватись від 5 до 10 годин. Тому краще замочувати її на ніч.
- Перлова каша. Цю крупу можна заливати як окропом, так і звичайною водою. Але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин. Тому краще залити її звечора.
- Кускус. Крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20-30 хвилин для приготування. За наявності гарячої води вистачить 5-10 хвилин.
- Вівсянка (або вівсянка в пластівцях). Для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину. В окропі — достатньо 20 хвилин.
- Манна каша. Залийте манну кашу холодною водою або молоком, накрийте та дайте настоятись 15-20 хвилин.
- Кіноа. Залити холодною водою й залишити на ніч.
Усі перелічені каші також можна готувати в термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює 4-5 годинам настоювання в термосі.
Раніше ми вже писали, що робити, якщо вдома зникла електрика: покрокова інструкція.